Uusilla painoväreillä älykkäitä painopintoja

30.9.2016 08:15Uutiset » Tuotteet ja palvelut

vtt-painovarit-first

VTT on mukana kehittämässä toiminnallisia eli funktionaalisia painovärejä, joiden avulla voidaan valmistaa esimerkiksi älykkäitä elintarvikepakkauksia. Toiminnallisten värien avulla voidaan toteuttaa tuotteiden muuttuvat koodit.

VTT:N mukaan kuluttajatuotteiden jäljitettävyys ja viihteelliset ratkaisut voivat olla hyvinkin pian osa arkipäiväämme erityisesti elintarvikepakkauksissa ja vaikkapa tekstiileissä ja kodinkoneissa. VTT kehittää eurooppalaisessa TagItSmart-hankkeessa toiminnallisia painovärejä, joiden avulla voidaan toteuttaa tuotteiden muuttuvat koodit. Esimerkiksi muki voi ilmoittaa koodinsa avulla kuluttajalle juoman lämpötilan tai pakkaus ilmaista tuotteen parasta ennen -päivän sekä alkuperä- ja valmistusmaan.

Funktionaalisia painovärejä käytetään erilaisissa tuotteissa 2D-koodien painatuksessa. ”Ideana on, että painoväri reagoi tietyssä lämpötilassa tai tietyn ajan kuluessa ja antaa näin kuluttajalle dynaamisen koodin avulla toisenlaista lisäinfoa sisältävän viestin”, kertoo projektipäällikkö Liisa Hakola.

”Meillä on kehitteillä myös pakkauksiin sopiva vuotoindikaattori, joka reagoi tyhjiöpakattuun pakkaukseen tulevan hapen kanssa. Sen avulla esimerkiksi elintarvikepakkaus voi ilmoittaa, onko sen sisältö käyttökelpoista vai pilaantunut. Jos vuotoindikaattori on koodi, sen avulla pääsee lukutilanteesta ja -hetkestä riippuviin lisäpalveluihin ja -tietoihin.”

TagItSmart-hankkeessa kehitetään esineiden internetin käytännön sovelluksia kolmen vuoden ajan. VTT kartoittaa myös kuluttajien mielipiteitä niistä. VTT:n lisäksi Suomesta on mukana Upcode. Kuluttajan ulottuville uudet sovellukset tulevat viimeistään projektin päätyttyä.

Share: