Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Pantonen ja Adoben uudet kuviot – kuinka värikirjastot otetaan uudestaan käyttöön

12.6.2023Kirjoittaja: Juha Laamanen

Pantonen värikirjastot ovat suurimmaksi osaksi poistuneet Adobe CC -ohjelmistoista. Avaamalla hieman kukkaronnyörejä Pantonen suuntaan, ne on suhteellisen helppo ottaa uudelleen käyttöön.

Monelle Adoben käyttäjälle on varmaan tullut jo selväksi, että Pantone-värikirjojen käyttö Adoben ohjelmissa on muuttunut. Pantone on yhtiö, joka ”myy värejä” eri muodoissa. Fyysisinä kappaleina voi ostaa erilaisia väriviuhkakirjoja ja malleja, ja niihin määritetyistä väreistä on ollut vastineensa suoraan Adoben suunnitteluohjelmissa. Nyt nämä ovat suurimmalta osin poistuneet ohjelmista. Syynä on, kuten asia Adoben sivuilla kauniisti ilmaistaan, ”Pantone changed its licensing model with Adobe”. Aivan kaikkia kirjastoja ei ole poistettu, jäljellä ovat: Pantone + CMYK Coated, Pantone + CMYK Uncoated ja Pantone + Metallic Coated. Toisaalta esimerkiksi Pantone Solid Coated -kirjasto kivuliaasti loistaa poissaolollaan.

Syyllisten nimiä voi toki aina tällaisen yhteistyön päättymisen yhteydessä spekuloida. Tässä tapauksessa päätös ei ainakaan yksiselitteisesti ole ollut Adoben. Toisaalta nyt siirrytään malliin, jossa ”käyttäjä maksaa”. Aika moni Adobe-käyttäjä tässä digitalisoituneessa maailmassa ei ole tarvinnut aktiivisesti esimerkiksi spottivärikirjastoja. Jatkossa nämä kirjastot saa käyttöönsä luomalla asiakkuuden suoraan Pantonen kanssa.

Pantone Connect-lisäosa ja käyttöoikeus Adobe CC -ohjelmiin

Jatkossa Pantone-kirjastoja voi käyttää Adobe-ohjelmistoissa erillisen Pantone Connect -lisäosan kanssa. Pelkkä lisäosa ei kuitenkaan riitä, vaan käyttäjän on tehtävä asiakkuus Pantonelle ja maksettava kirjastojen käyttöoikeudesta. Käyttöoikeuden voi ostaa kuukausimaksulla tai aina vuodeksi kerrallaan, joista jälkimmäinen on selkeästi edullisempi vaihtoehto. Kun kuukausiveloitus 14,99 euroa ja vuosimaksu on 89,99 euroa, on vuosilisenssi tehokäyttäjälle käytännössä puolet halvempi (7,49 euroa per kuukausi). 

Pakkoa käyttää juuri samaa sähköpostia, joka on Adobe ID:si, ei ole. Käyttöoikeus ostetaan luomalla tili osoitteessa: pantone.com/pantone-connect ja antamalla luottokortin tiedot, tai sitten lisäosan asentamisen jälkeen suoraan plugarin käyttöliittymässä (oman kokemukseni mukaan on ehkä selkeämpää tehdä tili ja käyttöoikeus kuntoon ensin netissä). 

Lisäosan saa asennettua Creative Cloud Desktop -sovelluksen kautta kohdassa Stock and Marketplace ja kirjoittamalla hakukenttään ”Pantone”, jolloin asennus etenee omilla ohjeillaan siitä eteenpäin. Lisäosaan kirjaudutaan luodun Pantone-tilin tunnuksilla.

Pantone-tiliin liittyy värikirjastojen käyttöoikeuden lisäksi muitakin lisäpalveluja, kuten erilaisia trendivalikoimia jne. Niiden sopivuuden omaan työhön voi kukin arvioida itse, mutta mahdollisuus luoda käyttäjätiliin kokoelmia (Palettes) on mainio mahdollisuus, jos käytät paljon värejä eri tuotelinjojen tai brändien kanssa.

Pantone Connect lisäosa asennetaan ohjelmistoihin CC-työpöytäapplikaation avulla kohdasta ”Stock&Marketplace”.
Tarpeelliset värikirjastot ovat nyt maksumuurin takana. Onneksi hinta oikeasti näitä tarvitsevalle on kohtuullinen.

Värikirjastojen käyttäminen

Helpoiten Adobe-ohjelmista kadonneet spottivärit jne. saa käyttöön plugarin hakukentän avulla. Kirjoita siihen halutun värin Pantone-koodi, esimerkissä 127C, jonka jälkeen se näytetään lisäosassa kaikkina versioinaan. Mikäli sinulla on työssä joku objekti, jossa haluat käyttää väriä, periaatteessa riittää, että napsautat plugarin pipetillä värineliötä. Tärkeä on muistaa, että tämä ei vielä vie väriä dokumentin väriluetteloon (Swatches), vaan se pitää erikseen tehdä ”kolmen pisteen takaa” lisäsetuksista valitsemalla Add to Swatch.

Pantone Connectissa on myös tarjolla sävyjä (Shades) kyseisestä väristä ja erilaisia harmonioita, aikalailla Adoben väriteemojen (Color Themes) tyyliin. Koska nämä kaikki kytkeytyvät Pantone-tiliisi, voi erilaisia määrityksiä tehdä valmiiksi esimerkiksi kokoelmiin nettikäyttöliittymässä Pantonen sivuilla. 

Koska plugari on käytännössä nettisivu pienennettynä CC-ohjelman paneeliin, on tämä usein jopa näppärämpää. Totuuden nimissä on sanottava, että lisäosan paneeli on kooltaan aika kömpelön suuri suhteessa käytettävän sovelluksen työpöytään, käyttökokemus on reippaasti 7 tai kasimiinus kouluarvosanoin. Kelvollinen, mutta parannettavaakin jää. Lisäksi voit ladata sovelluskaupasta Pantone Connect -apin älypuhelimeen ja poimia värejä käyttöön vaikkapa puhelimen kameralla (vertaa Adobe Color). Mobiiliapissa on mahdollista tutkia ja tuunailla kaikkea samaa tallennettua värisisältöä kuin webissä tai Connect-lisäosassa.

Valittua kirjastoa voi selata pipetillä, perinteinen hakukenttä toimii myös odotetulla tavalla.
Valitun värin perusteella voidaan Pantone Connectissa selata ja kokeilla erilaisia sävy- ja harmoniavaihtoehtoja.

Alkuhämmennyksen jälkeen homma toimii ihan kohtalaisesti. Rahanmeno toki aina kirvelee, mutta summat ovat kyllä kohtuullisia. Ei spottivärien käytön tästä pitäisi kiinni jäädä.


 

Ohjelmistovinkkien kirjoittaja Juha Laamanen on Corellia Oy:n toimitusjohtaja. Corellia on Adoben auktorisoima virallinen koulutuskeskus Suomessa.

Tämä artikkeli on julkaistu Print&Media-lehdessä kesäkuussa 2023, nro 3/2023. Print&Median koko arkisto on luettavissa Lehtiluukusta.

Array
Share: