Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Generatiivinen keinoäly ja Adoben kuvatyökalut

12.9.2023Kirjoittaja: Juha Laamanen

Keinoälystä on riittänyt puhetta ja huokailua menneen vuoden ajan. Olemmeko kohta vailla työtä ja keinoäly tekee kaiken? Mihin se pystyy ja mihin vielä tarvitaan ihmistä?

Kyseinen pähkäily on melko turhaa, uusia työkaluja ja tekniikoita tulee aina, ja yleensä ne kannattaa ottaa hyötykäyttöön mieluummin kuin haikailla mennyttä (kirjoittaja on esimerkiksi ehtinyt olla töissä Uusi Suomi-nimisen sanomalehden mustavalkopimiössä, niillekään taidoille ei oikein ole työelämäkäyttöä enää).

Valokuvaajan, kuvankäsittelijän, kuvittajan ja graafisen suunnittelijan tehtäviin ja työkaluihin on kuitenkin luvassa suuria muutoksia, suurempia kuin menneen 20 vuoden aikana. Toisaalta olemme vasta matkan alussa, ja muutoksen tahti lasketaan viikoissa ja kuukausissa. Vielä siis ehtii hyvin mukaan.

Generative AI. Termillä tarkoitetaan yleensä tekoälysovellusta, joka luo kokonaan uusia sisältöjä käyttäjän pyyntöjen perusteella. Kirjoittamalla tekoälyä hyödyntävään kuvasovellukseen esimerkiksi tekstikehotteen (Prompt) ”Jack Russel dog dressed as viking warrior” sovellus luo uuden kuvan pyynnön mukaisesti. Koneoppiminen on mahdollistanut sovelluksen ”opettamisen” miljoonilla kuvilla ja tämän oppimisen perusteella tekoälymalli luo uusia kuvia ”tyhjästä”. 

Adobe Firefly -sivustolla voit luoda kuvia kuvailemalla tekstinä mitä haluat saavuttaa. Simppeli tekstikehote tuottaa neljä kuvaa, joista voi valita mieleisensä. Jos Firefly:n tuottama tulos ei tyydytä, voit täsmentää kehotetta ja generoida kuvat uudelleen.

Generatiivisen AI:n mahdollisuudet eivät luonnollisesti rajoitu kuviin ja grafiikkaan, vaan sillä onnistuvat pian myös videot ja animaatiot. Tai sitten kokonaan muun tyyppiset sisällöt kuten teksti tai vaikkapa presentaatioiden luominen.

Vielä toistaiseksi tavoitteellinen kuvatuotanto on vaatinut reipasta nörttihenkeä. Työkalut kuten Midjourney, Dalle-E ja Stable diffusion vaativat paljon konetehoa ja konffaamista. Mutta tilanne muuttuu nopeasti, sovellukset ja asennukset helpommiksi ja lopulta teknologia sulautuu monille tuttuihin työkaluihin ja työnkulkuihin kuten on tapahtumassa esimerkiksi Adobe-tuoteperheessä.

Aluksi meillä on vaakakuva, jossa on luoto ja purjevene…
…käyttämällä Photoshop Betan Generative Fill -komentoa valitulle alueelle tekstikehotteella ”Classic lighthouse white”, luodolle ilmestyy majakka. Generative Expand -komennolla saamme lisää taivasta ja merta ja tarvittaessa muunnettua kuvan esimerkiksi neliöformaattiin.

Adobe Firefly. Adobe tuoteperheen beta-versioissa voi jo testailla ja opetella tekoälypohjaista kuvantamista. Osoitteessa firefly.adobe.com pääset selainkäyttöliittymässä kokeilemaan tekoälypohjaista kuvantekoa. Fireflyssä voit luoda uusia kuvia tekstikehotteilla (Text to Image) tai käyttää automaattista täyttötoimintoa valittujen alueiden täyttämiseen (Generative Fill). Fireflyn galleriasivulla kerrotaan myös käytetyt promptit, joten alkuun pääsee helposti.

Photoshop CC Beta. Lataamalla Photoshop CC:n beta-version pääset kokeilemaan miten tekoäly sujahtaa tuttuun työkaluun. Kuvaan voi tekstikehotteella pyytää kokonaan uusia sisältöjä tai sitten vaikkapa arkisesti jatkaa kuvaa johonkin suuntaan tarpeen mukaan. Oheisista kuvaesimerkeistä näet pintaraapaisun erilaisista mahdollisuuksista, jotka tekoäly tuo kuvantamiseen. Beta-versioita käytettäessä kannattaa tutustua tarkemmin käyttöehtoihin, ne poikkeavat ohjelmien julkaisuversioiden vastaavista.

 


Ohjelmistovinkkien kirjoittaja Juha Laamanen on Corellia Oy:n perustajaosakas. Corellia on Adoben auktorisoima virallinen koulutuskeskus Suomessa.

Tämä artikkeli on julkaistu Print&Media-lehdessä syyskuussa 2023, nro 4/2023. Print&Median koko arkisto on luettavissa Lehtiluukusta.

 

Array
Share: