Metalliefekteihin tulossa uutta nanotekniikkaa

18.9.2020 07:57Uutiset » Pakkaukset

EcoLeaf-tekniikalla tuotetaan digitaalisen viimeistelyn avulla metalliefektejä painotuotteisiin. Kuva: Actega.

Foliointi on suosittu tapa tuottaa painotuotteeseen erikoistehosteita. Vaihtoehdoksi sille on kehitetty nanotekniikkaan perustuva päällystystekniikka. Ensimmäinen tähän tekniikkaan perustuva EcoLeaf-tuotantolinja on otettu käyttöön Saksassa.

Uutta tekniikkaa on kehittänyt Actega-yritys, joka osti Landan metallisointitekniikan vuonna 2017. Yhteistyökumppanina Actegalle on ollut viimeistelylaitteita valmistava ABG. Nyt EcoLeaf-tekniikan betatestaus on alkanut digitaalisella ABG Digicon -laitteella saksalaisessa VollherbstDruck-etikettipainotalossa.

– Uskomme, että tällä tekniikalla voidaan säästää asiakkaiden rahoja ja tarjota pienempi hiilijalanjälki verrattuna tavanomaiseen foliointitekniikkaan, sanoo ABG:n globaalin myynnin johtaja Matt Burton.

ABG:n mukaan uusi tekniikka enemmänkin täydentää kuin suoraan korvaa foliointia. EcoLeaf-yksikkö voidaan asentaa erilaisiin painolinjoihin inline tai offline. Ensimmäiset yksiköt on asennettu kapean painoradan koneisiin, mutta tavoitteena on kehittää yksiköt myös arkkipainokoneisiin ja suurempiin rullapainokoneisiin.

Actegan myynnin ja markkinoinnin johtaja Dario Urbinati sanoo metalliefektien olevan tärkeitä arvon lisääjiä esimerkiksi etiketeissä, mutta niiden tuotanto on kallista ja hidasta. Prosessista syntyy myös paljon jätettä, jota harvoin kierrätetään.

Actega kuuluu saksalaiseen kemian teollisuuden Altana-konserniin, joka on Landa Digital Printingin merkittävä omistaja 33 prosentin omistusosuudella. Konserniin kuuluu myös Eckart-yksikkö, joka valmistaa metallivärejä ja pigmenttejä.

Share: