Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Etikettipula kärjistymässä Euroopassa

8.4.2022 09:50Uutiset » Pakkaukset
Raflatacin Rafnxt+ on yhtiön mukaan maailman ensimmäinen sertifioitu hiilineutraali etikettimateriaali. Kuva: UPM Raflatac.

UPM:n lakko vaikuttaa yhä enemmän Euroopan etikettimarkkinoihin ja asiaa puidaan jo sekä hallitusten että EU:n komission tasolla. UPM Raflatac on suurin etikettien taustapaperien toimittaja, eivätkä muut toimittajat pysty kokonaan paikkaamaan aukkoa. Näiden tarramateriaalien heikentynyt saatavuus alkaa vaikuttaa elintarvike- ja lääketeollisuuteen Suomessakin.

UPM:n tehtailla on lakkoiltu sunnuntaina 10.4. jo 100 päivää eikä ratkaisua näy, vaikka neuvotteluja käydään. Tästä on seurannut jatkuvasti kiristynyt tilanne etikettien markkinoilla. Nyt Euroopan etikettituottajien järjestö Finat on lähettänyt kirjeen komissiolle ja pyytää sitä puuttumaan asiaan. Finatin mukaan tarramateriaalipula vaikuttaa huomattavasti monen teollisuuden alan toimitusketjuihin. Tuotteita ei saada kauppoihin, jos etikettejä ei voida valmistaa.

Finatin mukaan itsekiinnittyvien etikettien taustamateriaalien toimitusajat ovat nyt venyneet normaaliaikojen muutamasta päivästä yli viiteen kuukauteen. Materiaalien hinta on myös noussut huomattavasti. Lyhyellä aikavälillä näitä etikettejä ei voida korvata jollakin muulla tekniikalla. Siksi Finat odottaa tarjontatilanteen heikkenevän vakavasti vuoden toisella neljänneksellä, mikä vaikuttaa mm. elintarvikkeiden ja lääkkeiden tuotantoon.

UPM: Saatavuutta ei ole pystytty turvaamaan

UPM on tiedottanut hyvin niukasti lakosta ja sen vaikutuksista toimituksiin. Nyt yhtiön viestintä on kertonut Kauppalehdelle alan tilanteesta. UPM:n mukaan Euroopan etiketöintimateriaalien saatavuudessa ja toimitusajoissa on ollut haasteita viime aikoina. Ennen lakon alkua toimiala ja UPM Raflatac varautuivat mahdollisuuksien mukaan varastoja kasvattamalla.

”Lakon aikana UPM Raflatac on tarjonnut asiakkaille vaihtoehtoisia materiaaleja ja hankkinut vaihtoehtoisia raaka-ainetoimittajia globaalisti. Näillä toimilla ei ole kuitenkaan kokonaan pystytty turvaamaan tuotteiden saatavuutta”, UPM kertoo.

Lakon loputtua raaka-aineiden tuotannon ja etiketöinnin toimitusketjun normalisoituminen kestää yhtiön mukaan useita kuukausia.

Tilanteesta ovat huolissaan Kauppalehden mukaan esimerkiksi HKScan, Atria ja Orion.

– Tilanne on muuttumassa kriittisestä äärimmäisen kriittiseksi. Raflatac on suurimpia toimittajia globaalilla markkinalla. Kilpailijat eivät pysty täyttämään syntynyttä aukkoa, arvioi Atrian hankintajohtaja Joachim Ländin.

Share: