Digitaalisen painamisen viimeistelyllä kysyntää

17.4.2014 08:24Uutiset » Laitteet

Sveitsiläinen Müller Martini järjesti webinar-tiedotustilaisuuden, jossa yhtiön Pohjois-Euroopan johto kertoi yhtiön uusista tuotteista. Valtaosa uutuuksista on digitaalisen painamisen viimeistelyyn suunnattuja laitteita, vaikka ne edustavat vielä vain noin 20 prosenttia yhtiön kaikesta myynnistä. Digitaalisen painamisen viimeistelylle on kuitenkin luvassa kasvua.

– Painosmäärät pienenevät jatkuvasti ja digitaalisen painamisen käyttö kasvaa. Meidän täytyy seurata trendiä ja tarjota markkinoille tuotteita, jotka soveltuvat niin perinteiseen kuin digitaaliseen painamiseen. Monet uusista jälkikäsittelylaitteistamme ovatkin niin sanottuja hybridilaitteita, jotka soveltuvat sekä offset- että digituotantoon, kertoi yhtiön Pohjois-Euroopan johtaja Dirk Deceuninck.

Yhtiö kertoi kansainvälisessa webinar-tilaisuudessa myös asennuksistaan Suomessa mainiten Punamustan ja Hansaprintin. Molempia yhtiöitä Müller Martini on auttanut niiden olemassa olevien viimeistelylaitteiden logistiikassa siirtämällä laitteita yhtiöiden sisällä toiseen tuotantoyksikköön.

Uusia tuotteita

Müller Martini on lanseerannut useita uusia tuotteita tänä vuonna. Uudet Presto II Digital ja Primera Digital -sarjanidontalaitteet soveltuvat hybridituotantoon, sekä offset- että digipainettujen tuotteiden sidontaan sekä rullalta että arkilta. Modulaariset uutuudet soveltuvat valmistajan mukaan monenkokoisille yrityksille ja monenlaiseen tuotantoon. Ne voidaan myös integroida painokoneeseen. Laitteiden nopeudet ovat 9 000 ja 16 000 kierrosta tunnissa. Laitekokoja on modulaarisen rakenteen myötä monia, samoin syöttömahdollisuuksia.

Müller Martini kertoi myös, että jatkossa sen Sigmaline-viimeistelylinjaa on saatavilla 20–60 tuuman leveyksillä. Uutuus on rataleveyden kaventuminen 20 tuumaan niille yrityksille, jotka painavat kapeilla tuotantolaitteilla. Sigmaline sekä leikkaa, taittaa että luovuttaa digitaalisella rullapainokoneella tehtyjä painotuotteita, kuten kirjoja.

Liimaukseen apua

Yksi uutuuksista on liimauksen mittausjärjestelmä Adhesive Monitoring System (AMS), joka parantaa liimattujen painotuotteiden laatua ja vähentää kustannuksia. AMS-järjestelmässä laser mittaa koko ajan liiman määrää sidonnassa. Järjestelmä on integroitu modernien liimasidontalaitteiden hallintajärjestelmiin. Liiman määrää voidaan hienosäätää suoraan laitteen hallintapaneelista.

Kolmikanttileikkuri

Yksi uutuus, josta Print&Media on jo aiemmin uutisoinut, on täysautomaattinen Granit -kolmikanttileikkuri pehmeä- ja kovakantisten painotöiden viimeistelyyn – myös digipainotaloille. Granit käyttää Müller Martinin patentoitua Smartpress -tekniikkaa. Tekniikka varmistaa, että paperien välissä ei ole ilmaa, vaikka paperi olisi hyvin bulkkista.

Müller Martini perusti vuonna 2012 oman Pohjois-Euroopan yksikön, jossa työskentelee 100 työntekijää. Alue käsittää Pohjoismaiden lisäksi Iso-Britannian, Benelux-maat sekä Viron.

Kuva: Presto II Digital sarjanidontalaite, Müller Martini.

Teksti: Jarkko Hakola

Share: