Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kovat tavoitteet Kuopiossa

1.3.2022 12:54Uutiset » Advertoriaalit

Huom! Tämä on KTA-Yhtiöt Oy:n maksullinen advertoriaaliartikkeli.

Kuopiolainen Offsetpaino Tuovinen investoi viime vuonna Platinum-suurkuvatulostimeen, Kongsberg-leikkuupöytään ja Eskon ohjelmistoihin.

Laidasta laitaan painotuotteita valmistava kuopiolainen Offsetpaino Tuovinen tuli viime vuonna tienristeykseen. Yhtiö päätti muuttaa suuntaansa. Se tarkoitti investointeja.

Kaksi vuotta sitten alkanut koronapandemia havahdutti Tuovisen. Yhtiön tukijalkana pitkään toiminut peruspainotuotteiden offset- ja digipainaminen syöksyi tietyissä tuoteryhmissä alas. Jopa käyntikorttien tilaukset loppuivat kuin seinään. Suurkuvatulostaminen kuitenkin kasvoi merkittävästi myös korona-aikana. Tuovinen oli jo jonkin aikaa miettinyt miten kehittää suurkuvapuolta, jossa käytössä olivat vain rullalta tulostavat laitteet. Niinpä yhtiö päätti viime vuonna investoida tasotulostimeen ja -leikkuriin sekä niitä tukeviin ohjelmistoihin.

Haastattelimme Aki Tuovista, yhtä yhtiön kolmesta (Aki, Anu ja Ari-Veikko) sisarusomistajasta.

Investoitte viime vuonna Platinum-suurkuvatulostimeen, Kongsberg-leikkuupöytään ja Eskon ArtiosCad-ohjelmistoon. Onnittelut! Kertoisitko tarkemmin investoinneista?

– Kiitoksia! Kyllähän tämä hirvittää ja on vaatinut unettomia öitäkin, mutta jotain meidän oli tehtävä. Joko käännämme yrityksen suunnan tai sammutamme valot. Päätimme muuttaa suuntaamme.
– Olimme jo jonkin aikaa tutkineet suurkuvatasotulostimia ja -leikkureita, jotka tekisivät olemassa olevat työmme tehokkaammin. Odotimme vain oikeaa hetkeä investoinnille. Kun korona iski päälle, pohdimme asiaa uudella tulokulmalla: mitä uutta voisimme tarjota asiakkaillemme ja miten voisimme palvella heitä paremmin. Halusimme myös tarjontaamme tuotteita ja palveluita, joita kaikki kilpailijamme eivät tarjoa ja joissa olisi kasvupotentiaalia. Tulimme johtopäätökseen, että liiketilojen ja kodin sisustuksessa trendit ovat siirtymässä enemmän yksilöllisiin ratkaisuihin. Näitä ratkaisuja voidaan tehdä nyt investoiduilla laitteilla. Lisäksi pakkaamisen tarve tulee edelleen kasvamaan, sillä myös pienet yritykset tarvitsevat enenevissä määrin pakkauksia.

 

 

Offsetpaino Tuovinen on vuonna 1978 perustettu painotalo. Liikevaihto 03/21 päättyneellä tilikaudella oli 1,02 miljoonaa euroa. Suurimmat tuoteryhmät liikevaihdolla mitattuna ovat mainoslehtiset, esitteet ja asiakaslehdet. Tuotteita valmistetaan sekä offset- että digipainokoneilla. Suurkuvapuolella suurimpia tuoteryhmiä ovat kyltit, tarrat, teippaukset ja julisteet. Suurimmat asiakkaat ovat kaupan, palveluiden ja valmistavan teollisuuden puolelta.

Laite- ja ohjelmistoinvestoinnit 2021
• Platinum KC-3020 UV-tasotulostin
• Kongsberg X44 Edge Production -tasoleikkuri
• ESKO ArtiosCAD 3D Drafting Solution
• ESKO Studio Designer
• ESKO i-cut Layout Bundle

Eli nyt tehdyillä investoinneilla tähdätään myös pakkausbisnekseen?
– Kyllä, varsinkin pienten sarjojen pakkaus- ja myymälädisplaytuotantoon ja prototyyppien valmistamiseen. Digitaalisen mallinnuksen teko ennen varsinaisen pakkauksen tai muun kolmiulotteisen tuotteen valmistusta on merkittävä haaste perinteisillä taitto-ohjelmilla. Silloin yleensä aina pitää tulostaa tuote paperille ja taitella käsin, jotta voidaan varmistua, että kaikki on oikein päin. Paperille tehty prototyyppi ei kuitenkaan vastaa lopullista tuotetta, joka voi olla pahvia, vaneria tai vaikkapa alumiinia. Eli paperisen vedoksen mitat eivät täsmää lopulliseen tuotteeseen. Hyvin pian ymmärsimme, mitä meidän tulee tehdä. Kaikki lähtee ohjelmistosta, niin työn mallintamisessa kuin tuotannossakin. Saimmekin mahtavia etädemoja ohjelmistoista, jotka avasivat lopullisesti silmämme. Investointipäätös tehtiin reilu vuosi sitten keväällä, 3D-ohjelmistojen koulutus oli loppukesästä ja laitteet tulivat meille loppusyksystä.

Miksi päädyitte ostamaan juuri nämä mallit? Ja onko teillä ollut ennestään vastaavaa tuotantoa, jota näillä laitteilla tehdään?

– Suurkuvatulosteita olemme aiemmin tehneet rullatulostimella ja teemme edelleen. Tasotulostinta meillä ei ollut. Kokeilimme reilu vuosi sitten levytulostusta laitteella, jolla pystyi tulostamaan rullan lisäksi myös levyjä, mutta se ei oikein soveltunut tuotantokoneeksi, sillä siinä levy liikkui eteenpäin tulostuksen tahdissa. Ennen kuin päädyimme investoimaan, kävimme tutustumassa vastaavaan Kongsberg-leikkuriin sekä toisella kertaa Platinum-tulostimeen, joka tosin oli demossa hybridimalli (rulla + taso). Ajatus siitä, että tarvitsemme nimenomaan tasotulostimen, vahvistui. Saimme kuitenkin hybridikoneella testattua tulostusjäljen sekä muun toimivuuden. Se vakuutti meidät.
– Ohjelmistopuoli onkin tässä se homman niin sanottu pihvi: herkullinen, jonka täydellistä kypsyyttä haetaan. Eskon Artioscad-ohjelmisto on ydin, jonka ympärille on rakennettu muu ohjelmisto sekä laitteisto.

Sisaruskolmikko Aki, Ari-Veikko ja Anu Tuovinen luotsaavat yritystään uusien investointien myötä uuteen kasvuun.

Millaisia tavoitteita teillä on investointien myötä?

– Tavoitteet ovat meillä varsin kovat, joku voisi sanoa jopa utopistiset. Tahtotila on, että pitkällä tähtäimellä muutumme painotalosta enemmän palveluita tuottavaksi taloksi, joka ideoi yhdessä asiakkaiden kanssa asioita, joita ei vielä ole välttämättä keksittykään. Työ on alkanut ja nyt kun maailma pikkuhiljaa avautuu, meillä käy lähes päivittäin asiakkaita tutustumassa uusiin mahdollisuuksiimme.

 

Tarvitsetteko investointien tueksi paljon uusia asiakkaita? 

– Ehdottomasti tarvitsemme. Myös nykyiset asiakkaamme ovat erittäin innostuneita uusista mahdollisuuksista. Olemme jopa saaneet kiitoksia yhteydenotoista, kun olemme tartuttaneet innostuksemme heihin.

Tärkeä osa-alue Tuovisen investoinneissa ovat Eskon ohjelmistot. Kuvassa ArtiosCAD-ohjelmistoa käyttää Markus Niskanen.

Mikä laitteissa teknisesti säväytti?

– Tulostimessa on erittäin tarkka tulostusjälki. Ennen ostopäätöstä testasimme erittäin pientä tekstiä eri rastereilla sekä myös valkoisella värillä. Asiakkaillemme on tärkeää, että jopa trademark- tai registered-merkit näkyvät logon yläkulmassa jopa kahden pisteen koolla ehjänä, ei katkonaisena. Leikkurissa meidät vakuutti tarkkuus sekä lähes rajattomilta tuntuvat mahdollisuudet.

Laitteet ja ohjelmiston myi teille KTA-Yhtiöt. Oliko KTA:n toimintatavoissa jotain, mikä erityisesti vakuutti teidät?

– Olemme 1990-luvulla olleet KTA:lle asiakas laitepuolella ja nyt pitkästä aikaa meillä oli tarvetta laitteille, joita heillä oli tarjota. KTA:n asiantuntevuus vakuutti meidät – iso asia oli etädemot ohjelmistoista sekä KTA:n tapa selvittää asiat. He eivät myöskään jäätyneet, kun oli vaikeitakin aikoja neuvotteluissa. Heillä oli selkeä tahtotila etsiä ratkaisut meille ja tehdä kauppa kanssamme. KTA:lta saimme myös erittäin paljon ideoita ja ohjaamista lopullisiin valintoihimme.

Aki Tuovinen tarkastelemassa Platinum-tulostimella tehtyä tulostusjälkeä, joka on vakuuttanut niin työntekijät kuin asiakkaat.

Miltä markkinatilanne kaiken kaikkiaan tällä hetkellä näyttää. Onko nostetta?

– Kuukausi sitten vastaus olisi ollut, että huonolta näyttää edelleen. Mutta nyt on eri ääni kellossa, kun koronarajoitukset poistuvat ja tapahtumia aletaan taas järjestämään, ravintolat aukeavat jne. Tämä kaikki heijastuu myös painoille. Meillä työtilanne näyttääkin tällä hetkeltä hyvältä. Yleistä nostetta on selkeästi ilmassa.

Jotain muuta mitä haluaisit mainita?

– Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet erittäin haastavia alallamme, suorastaan vuoristoratamainen koettelemus ylä- ja alamäkiä. Välillä on tuntunut vahvasti siltä, että lennämme vaunusta mutkassa ulos. Toivon kovasti tasaisempaa kyytiä tälle vuodelle ja menestystä kaikille, jotka ovat tämän kutsumusalan valinneet. Onhan tämä kuitenkin erittäin tarpeellinen ja hieno ala!

 


Kysy lisätietoa Platinum-, Kongsberg- ja Esko-tuotteista KTA-Yhtiöstä:
kta@kta.fi tai puhelimella 09 759 071.

Array
Share: