VTT painoi morfiinitestin paperille

14.4.2015 07:31Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Teknologian tutkimuskeskus VTT onnistui tiedotteen mukaan ensimmäisenä maailmassa kehittämään paperille painetun huumetestin. Pikatestien valmistaminen painotekniikalla mahdollistaa massatuotannon ja edulliset tuotantokustannukset.

Paperille painetun testin avulla voidaan tutkia nopeasti jonkin yhdisteen – tässä tapauksessa morfiinin – esiintyminen näytteessä. Nyt kehitetty testi on sovellettavissa esimerkiksi työpaikkojen ja liikennevalvonnan huumetestauksessa. Painotekniikkaan perustuvan morfiinitestin valmistuksessa morfiinin tunnistusmolekyyleinä hyödynnettiin VTT:llä molekyylibiologian menetelmin kehitettyjä vasta-aineita.

VTT:n menetelmän etuja ovat suuret tuotantovolyymit, edulliset materiaalikustannukset ja testialustana käytetyn paperin kertakäyttöisyys ja muotoiltavuus.

– Vuonna 2010 näytimme, että VTT:n menetelmä toimii hemoglobiinin määrittämisessä. Jatkotyössä halusimme osoittaa, että menetelmä soveltuu myös haastavampien testien massatuotantoon. Pienikokoinen morfiiniyhdiste asettaa suuret vaatimukset testin määritystarkkuudelle. Tulevaisuudessa uusi menetelmä tarjoaa mahdollisuuden analysoida myös muita huumeita ja lääkeaineita yhtä aikaa samasta näytteestä, kertoo johtava tutkija Tomi Erho VTT:ltä.

Kuva: VTT.

Share: