Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Vaatetulostus on vahva kasvumarkkina

28.4.2023 11:02Uutiset » Tuotteet ja palvelut
T-paidat ja hupparit ovat suosituimpia tulostuksen avulla koristeltuja vaatetyyppejä. Nämä vaatteet on koristeltu Brotherin GTXpro-tulostimella. Kuva: Brother Australia.

Tekstiilien tulostaminen on kasvava alue suurkuvatulostamisessa ja sen sisällä vaatteiden koristelu tulostamalla on ehkä eniten kasvava markkina. Se kiinnostaa sekä pienempiä että suurempia suurkuvatulostajia. Uusien tekniikoiden avulla alalle voi tulla hyvin pienillä resursseilla. Vaatetulostus on yksi Fespa-messujen kiinnostavimmista aiheista.

Markkinoiden kehitystä kuvaa hyvin tuore tutkimus Amerikasta. Tutkimuslaitos Keypoint Intelligence haastatteli yli 300:aa vaatetulostuksessa (apparel decoration) toimivan yrityksen johtajaa Pohjois-Amerikassa. Tutkimuksessa arvioitiin alan kehitystä tuotantotekniikoiden, tuotannon, myynnin ja talouden näkökulmista.

Vaatteiden koristelussa käytetään monia eri tuotantotekniikoita. Niitä ovat mm. brodeeraus, silkkipaino, sublimaatiotulostus, suoraan kankaalle tulostaminen (direct-to-garment, DTG) ja siirtokuvatekniikat kuten suoraan kalvolle (direct-to-film, DTF).

– Alalla toimitaan tyypillisesti monilla eri tekniikoilla, jotta yritys voi tyydyttää asiakkaiden tarpeita. Kilpailu on erittäin kovaa, ja hintaa käytetään aseena voittomarginaalia puristaen, sanoo Keypointin pääanalyytikko Johnny Shell tiedotteessa.

Tutkimuksesta saatiin Keypointin mukaan kolme keskeistä tulosta. Suosituimmat ja eniten liikevaihtoa tuovat tuotteet ovat t-paidat, fleecet/urheilupaidat/hupparit sekä lakit/lippikset. Yritykset odottavat vuodelta 2023 vahvaa tulosta, 45 % yli 20 % kasvua. Yritykset luottavat nyt enemmän DTG-, DTF- ja sublimaatiotekniikoihin ja uskovat, että niiden tarjoama kestävyys vastaa kuluttajien tarpeita.

Tuottaja tarvitsee monia tekniikoita

Fespa Global Print Expossa on toukokuussa nähtävillä laaja kirjo vaatetulostamisen tekniikoita. Mukana on yksi alan johtavista toimittajista, Brother. Yritys tarjoaa monia eri tekniikoita digitaaliseen vaatetulostamiseen.

– Alalla on tapahtunut paljon viime vuosina. Uusia digitaalisia ratkaisuja on tullut, uusia tuotantomenetelmiä ja laitteita on tarjolla, kertoo Folker Stachetzki, Brotherin markkinointijohtaja Fespan uutisessa.

DTF-tulostus tarjoaa Stachetzkin mukaan uusia mahdollisuuksia, ja tuotannon hallinta sekä monitorointi on kehittynyt. Vastuullisesti tuotettujen vaatteiden kysynnän kasvu on myös selvä trendi.

– Pari viimeistä vuotta ovat osoittaneet, että yrityksen tulisi pyrkiä joustavuuteen tuotannossa. On parempi, että on useita laitteita eikä vain yksi, ja tuotteita pitäisi yhden sijasta olla useampia, Stachetzki sanoo.

Brother esittelee messuilla useita laitteita, joilla voi tulostaa sekä DTG että DTF-tekniikalla. Esillä ovat mm. DTG-tulostin GTXpro, sen isompi malli GTXpro Bulk ja massatuotantoon sopiva GTX600.

Uusia DTF-tulostimia tulossa markkinoille

Markkinoiden kiinnostavuutta kuvaa myös se, että moni tekstiilitulostamisen ratkaisuja tarjonnut yritys on nyt esitellyt myös DTF-tulostimen. Mimaki lanseeraa ensimmäisen DTF-tulostimensa, joka tulee markkinoille toukokuussa. Mimakin mukaan uusi tulostin vastaa luotettavan ja vakaan tekniikan tarpeeseen markkinoilla.

Uudessa TxF150-75 -tulostimessa käytetään lämpöön perustuvaa siirtokuvatekniikkaa. Tulostin perustuu teknisesti Mimakin 150-sarjan tulostimiin.

Fespa-messuilla vaatetulostamisen ratkaisujaan esittelee myös Roland DG, joka lanseerasi helmikuussa DTF-tulostimen. VersaStudio BN-20D on Rolandin ensimmäinen Direct-To-Film siirtokuvatulostin. Kompakti tulostin on suunnattu pienille ja keskisuurille tulostajille, vaatetuotantoon ja startup-yrityksille. Laitteella voidaan painaa siirtokuvan avulla CMYK-värejä ja valkoista väriä kankaalle laadukkaasti.

Kahdella tekniikalla toimivia DTG/DTF-tulostimia tarjoaa nyt moni toimittaja. Epsonin monipuolinen DTG/DTF-tulostin SC-F2100 sopii erityisen hyvin print on demand -tyyppiseen tuotantoon. Ricoh on puolestaan lanseerannut uuttaa tekniikkaa Ri 1000 ja Ri 2000 DTG -tekstiilitulostimiin. Jälkiasennettavan tekniikan avulla näillä laitteilla voidaan tulostaa sekä suoraan kankaalle (DTG) että filmin kautta kankaalle (DTF). Tämä laajentaa tiedotteen mukaan laitteen käyttöaluetta edullisella tavalla.

Reino Lantto

Epsonin suosittu SC-F2100 on monipuolinen DTG/DTF-tulostin vaatetulostukseen. Kuva: Epson.
Array
Share: