Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Metsäkatosäätely vaikuttaa kirjojen painamiseenkin

9.12.2022 10:05Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Taidekirjoja painetaan paljon Kiinassa ja Koreassa. Kuva: Asia Korea Printing.

Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässeet historialliseen sopuun uudesta EU-asetuksesta ja laista, jotka koskevat metsäkadon hillitsemistä.  Säätelyn avulla on tarkoitus estää sellaisten tuotteiden myynti, joiden valmistus aiheuttaa metsäkatoa. Laki koskee nyt myös EU-maihin tuotavia painotuotteita, joissa käytettävää paperia ei ole tähän asti säädelty.

Esimerkiksi kirjoja painetaan paljon Kiinassa ja Aasiassa.

Euroopan painoalan järjestö Intergraf iloitsee tiedotteessaan siitä, että uusi säätely sulkee porsaanreiän, joka on ollut painotuotteiden säätelyssä. Jos ne on painettu EU-maassa, painopaperin on pitänyt olla EU:n metsäsäätelyn mukaisesti sertifioitua. Jos painotuote on tuotu EU:n ulkopuolelta, ei ole ollut takeita siitä, että paperi on sertifioitua, eikä puuta ole saatu laittomista hakkuista.

Intergrafin mukaan Euroopan markkinoille on tullut miljoonien eurojen arvosta painotuotteita, joita ei ole suojattu laittomilta hakkuilta. Paperia on kyllä koskenut säätely, mutta painotuotteita on voinut tuoda vapaasti riippumatta siitä, mistä paperi on peräisin. Laittomat hakkuut ja metsäkato tahraavat painoalan ja painotuotteiden mainetta. Säätely on alan mukaan tervetullutta.

– Eurooppalaisten kuluttajien on voitava luottaa siihen, että heidän Euroopassa ostamansa kirjat tai painotuotteet eivät edistä globaalia metsäkatoa. Painotuotteiden liittäminen metsäkatosäätelyn piiriin varmistaa tämän, sanoo Intergrafin pääsihteeri Beatrice Klose.

Metsäkatoasetuksen velvoitteet koskevat palmuöljyn, naudanlihan, puutavaran, kahvin, kaakaon, kumin ja soijan tuontia, myyntiä ja vientiä. Sääntöjä sovelletaan myös useisiin johdannaistuotteisiin, kuten suklaaseen, huonekaluihin, painettuun paperiin ja joihinkin palmuöljypohjaisiin tuotteisiin. Asetus on unionin lainsäädäntöä, joka tulee sellaisenaan voimaan kaikissa jäsenmaissa.

Kiinassa tehdään paljon yhteispainatteita

Paljon kuvia sisältävissä tai monimutkaisissa kirjoissa näkyy usein painopaikkana Kiina. Sama koskee lastenkirjoja, joita tehdään yhteispainatteina moneen maahan. Kansainväliset kustantajat voivat kyllä kertoa kirjan tiedoissa, että paperi on sertifioitua. Aina ei paperin alkuperää kuitenkaan kerrota.

Kun eurooppalaisia painajia säädellään, mutta tuontituotteita ei, syntyy ulkomaisille valmistajille kilpailuetua. Uudella säätelyllä on merkitystä alalle paitsi symbolisesti kilpailuneutraliteetin kannalta, myös konkreettisesti.

Tilastotietoa ei ole siitä, missä maissa suomalaisten kustantajien kirjoja painetaan. Medialiiton kirjojen ja oppimateriaalien toimialajohtaja Sakari Laihon mukaan ilmeisesti Baltian maat ovat isossa roolissa suomalaisten kirjojen painatuksessa. Kiinasta tulee ainakin niin sanottuja yhteispainatustuotteita eli kansainvälisessä jakelussa olevia teoksia, joiden eri käännösversiot painatetaan yhtä aikaa. Laiho ei kuitenkaan usko niiden olevan merkittävä osa markkinaa.

Reino Lantto

Array
Share: