Kuitupakkaukset korvaavat muovia salaateissa ja yrteissä

13.5.2020 14:33Uutiset » Pakkaukset
Coopin uusi pakkausratkaisu säästää vuodessa noin 180 tonnia muovia.

Kuitupohjaisilla pakkausratkaisuilla korvataan yhä enemmän fossiilista muovia salaattien ja yrttien kaupassa. Muovia korvataan paperilla ja muilla uusiutuvilla materiaaleilla. Oksasen Puutarha alkaa yhtenä ensimmäisistä Suomessa käyttää kaikkien salaattiensa ja yrttiensä viljelyssä täysin maatuvia paperiruukkuja keväästä 2020 alkaen.

Tällä muutoksella perheyritys säästää jopa 32 000 kiloa muovia joka vuosi. Paperiruukut myös helpottavat ja nopeuttavat turvepottien kierrätystä ja kompostointia, sillä nämä ruukut maatuvat täysin myös kotikompostissa.

– Meidän Kaarlo Kani -tuotteidemme viljelyssä käytettävät paperiruukut on helppo kotona lajitella biojätteeseen tai kompostiin, kertoo toimitusjohtaja Juha Oksanen.

Tuotteita suojaava pakkausmuovi taas lajitellaan muovinkeräykseen kuten ennenkin. Myös ilman ruukkua myytävät Kaarlo Kani -salaatit kasvatetaan paperiruukuissa.

Oksasen Puutarha tuottaa noin 15 % koko Suomen ruukkuvihanneksista ja on yksi viidestä Suomen suurimmista salaatinviljelijöistä. Yritys työllistää vakituisesti viitisenkymmentä henkilöä, joiden lisäksi se tarjoaa monille kausitöitä ja harjoittelupaikkoja.

Toinen suuri vihannestuottaja Järvikylä korvasi viime vuonna yrtti- ja salaattiruukuissa fossiilisen muovin uudella ratkaisulla. Uusi ruukku on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, ja sen voi laittaa suurimmassa osassa Suomea biojätteen keräykseen. Ennen ruukku-uudistusta yritys testasi kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja (mm. paperi- sekä turvepohjaisia ruukkuja), joiden joukosta päädyttiin markkinoille tuotuun ratkaisuun. Se säästää vuodessa muovijäätteen määrää noin 70 000 kiloa.

Ruotsissa suuri kauppaketju Coop korvaa yrttipakkausten fossiilista muovia uusilla ratkaisuilla. Coopin oman Änglamark-tuotemerkin yrttien pakkauksessa muoviruukku on vaihdettu kasvipohjaiseen kuituruukkuun. Yrttien muovikääre on korvattu paperikääreellä, jossa on ohut muovikerros. Ruukkuja myydään lisäksi paperipussissa muovipussin sijaan.

Share: