Erikoistehosteiden esite auttaa suunnittelijoita

28.10.2020 13:10Uutiset » Pakkaukset
Metsä Boardin suunnitteleman esitteen erikoistehosteet toteutti Starcke ja esitteen painoi Grano. Kuva: Metsä Board.

Metsä Board on suunnitellut ja toteuttanut uuden esitteen joka havainnollistaa, millaiselta vaativat erikoistehosteet näyttävät kartongilla. Esite auttaa pakkausten ja graafisten töiden suunnittelijoita luomaan mestariteoksia kartongilla.

Pakkausten ja graafisten töiden suunnittelijat etsivät koko ajan uusia tapoja asiakkaiden huomion kiinnittämiseen. Usein painetun työn pitäisi välittää sekä taiteellinen näkemys että haptiset ominaisuudet. Nykyaikaisilla painotekniikoilla voidaan Metsä Boardin mukaan tuottaa erilaisia tuntumaa luovia tehosteita, mutta tämä vaatii myös materiaalilta erinomaisia teknisiä ominaisuuksia.

Uudessa esitteessä – Creating an artistic vision on paperboard – esitellään kattava valikoima erikoistehosteita erilaisista kuumafolioinneista erittäin vaativaan mikropreeglaukseen. Esitteestä löytyy erilaisia keinoja metallinhohtoisen ulkoasun luomiseen. Osa on yksinkertaisia ja taloudellisia, osa kalliimpia ja yksityiskohtaisempia. Esimerkiksi foliointi ja sen päälle painaminen, kultainen ja hopeinen foliointi yhdistettynä preeglaukseen tai kirkas hologrammifolio monitasopreeglauksen sisältävän painatuksen päällä ovat hyvin vaativia efektejä.

– Taiteellisen näkemyksen luomiseen tarvitaan kartonki, jolla on erinomaiset paino- ja jalostusominaisuudet. Niitä tarvitaan, jotta lopputulos on realistinen. Tämä työ on erinomainen todiste siitä, että taivekartonkimme pystyy todella haastamaan SBS-kartongit myös graafisessa käytössä, sanoo Metsä Boardin graafinen pakkaussuunnittelija Marko Leiviskä.

Leiviskän mukaan esite haastaa myös perinteiset painomenetelmät.

– Hyvä esimerkki on se käsitys, että foliointiin tarvitaan UV-värejä ja UV-offsetpainoa. Kun valitaan oikea kalvo, sille voidaan painaa perinteisellä offsetpainolla.

Esitteessä käytettiin MetsäBoard Prime FBB Bright 355 g/m2 -kartonkia. Se on kevyt ja vastuullinen kartonki, joka on saatavilla PEFC- tai FSC-sertifioituna. Esite painettiin Granon offsetpainossa, ja Starcke toteutti erikoistehosteet.

– Suhtauduimme tämän työkalun suunnitteluun ja tuottamiseen erittäin kunnianhimoisesti. Esimerkiksi teimme yhteensä 26 koneajoa saadaksemme aikaan kaikki siihen haluamamme tehosteet, Marko Leiviskä kertoo.

Share: