Antimikrobisten painotuotteiden kysyntä kasvussa

26.5.2020 13:35Uutiset » Pakkaukset
FlyerAlarm tarjoaa nyt antimikrobista päällystysainetta monille painotuotteilleen. Kuva: FlyerAlarm.

Antimikrobiset lakat ja kalvot ovat nyt erityisen kysyttyjä tuotteita. Esimerkiksi painotuotteita verkossa myyvä saksalainen FlyerAlarm tarjoaa nyt antimikrobista päällystysainetta monille painotuotteilleen. Yhtiön mukaan heidän käyttämänsä vesipohjainen lakka tuhoaa lähes kaikki bakteerit ja virukset noin vuoden ajan. Myös suurkuvatulosteita voi saada antimikrobisella kalvolla laminoituna.

FlyerAlarmin mukaan lakkaa on testannut saksalainen Fraunhofer-instituutti. Sillä päällystetty paperi tai kartonki tuhoaa ISO 22196 -testin mukaan 99,5 % mikrobeista, bakteereista, viruksista ja sieni-itiöistä. Neutraalin värinen lakka sisältää myrkyttömiä fotokatalyyttisia väriaineita, jotka aktivoituvat valon ja hapen vaikutuksesta.

FlyerAlarmin mukaan lakka sopii monenlaisiin tuotteisiin kuten elintarvikepakkauksiin, hygieniatuotteisiin ja kaikenlaisiin painotuotteisiin, joita saatetaan käyttää useita kertoja. Lakka on optio, josta peritään lisähintaa painotuotteessa.

FlyerAlarm on suuri online-painotalo, joka toimii myös suomenkielisenä verkossa. Yrityksellä on Saksassa kahdeksan tuotantolaitosta, jotka on pidetty toiminnassa koronakriisin aikana myynnin jyrkästä laskusta huolimatta. Yksi laitoksista muunnettiin tuottamaan erilaisia suojatuotteita, joita tarvitaan koronakriisissä. Yritys on lanseerannut yli 20 tällaista tuotetta.

Antimikrobinen kalvo Hexikseltä

Suurkuvatuotannon materiaaleja tuottava Hexis tarjoaa 60 mikronin paksuista läpinäkyvää Pure Zone PVC valukalvoa, joka sisältää antimikrobisia aineita. Pure Zone -kalvo on sekin testattu antimikrobisen standardin (ISO 22196) mukaisesti. Kalvolla voi suojata lähes tulkoon minkä tahansa pinnan, esimerkiksi tiskit, kahvat, kosketusnäytöt, ruokalistat, vitriinit, maksupäätteet, lasipinnat ja monia muita. Sillä voidaan myös laminoida tulosteet. Kalvotetut pinnat on helpompi pitää puhtaana kaikenlaisista epäpuhtauksista.

Kalvon antimikrobiominaisuus perustuu hopeaioneihin. Hopeaionit sekoitetaan materiaaliin extruusiovaiheessa, jolloin vaikutusaika on todella pitkä. Varsinainen takuu tuotteelle on viisi vuotta.

Tuotetta maahantuo Suomessa Signcom ja loppuasiakkailleen sitä ovat tarjonneet Suomessa ainakin Coloro, Grano, Printtipiste ja tilamuotoilutoimisto Riemusta.

Reino Lantto

P.S. Print&Media käsittelee antimikrobisten materiaalien aihetta laajemmin 5.6. ilmestyvässä printtilehdessään. Haastattelussa on mm. Iskun kehitysjohtaja.

Share: