Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Aikakauslehdille lisää lukijoita printissä

25.9.2023 08:43Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT 2023) mukaan 31 aikakauslehteä kasvatti lukijamääräänsä. Kasvua nähtiin ruoka- ja juomalehdissä, harrastelehdissä sekä autoilun ja tekniikan lehdissä. Kuva: Aikakausmedia/Outi Itävuo.

Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT 2023) mukaan printin lukijamäärät kasvoivat kolmessa lehtiryhmässä. Painetuista aikakauslehdistä joka kolmas sai uusia lukijoita. Lukijamäärältään suurimmat aikakauslehdet ovat KMT:n mukaan tänäkin vuonna asiakaslehtiä.

Asiakaslehdistä S-ryhmän julkaisemalla Yhteishyvällä on yli 2,1 miljoonaa lukijaa ja K-ryhmän Pirkalla yli 1,6 miljoonaa. Lehden lukijamäärä kertoo, kuinka monta lukijaa painetun lehden yhdellä numerolla keskimäärin on. Suuret lukijamäärät ovat myös apteekkien asiakaslehdillä. Terveydeksi-lehden lukijamäärä kasvoi eniten, yli 39 000, ja oli 798 000.

KMT:ssä mukana olleista aikakauslehdistä 31 kasvatti lukijamääräänsä edellisvuoden mittauksesta. Kahdella lehdellä lukijamäärä säilyi samana. Kokonaisuudessaan painettujen aikakauslehtien lukijamäärä pieneni 1,9 prosenttia.

– Tulos on upea ajassa, jossa kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa ja inflaatio syö kuluttajien ostovoimaa, kommentoi Aikakausmedian markkinointi- ja tutkimuspäällikkö Outi Itävuo.

Eniten uusia lukijoita saivat Terveydeksi!, Kotiliesi Käsityö ja Caravan-lehti. Lehtiryhmistä kasvoivat ruoka- ja juomalehdet, harrastelehdet sekä autoilun ja tekniikan lehdet. Eniten lukijoita menettivät yleisaikakauslehdet, asumisen, rakentamisen ja puutarhanhoidon lehdet sekä asiakaslehdet.

Yleisölehdistä suurimpia ovat naistenlehti Eeva (309 000 lukijaa), viikoittain ilmestyvä Suomen Kuvalehti (293 000 lukijaa) sekä sarjakuvalehti Aku Ankka (288 000 lukijaa). Yleisölehdillä tarkoitetaan sellaisia medioita, joita ostetaan tilaamalla tai irtonumeromyynnistä ja jotka ovat laajasti kaikkien saatavilla.

KMT:ssa mitataan yli 15-vuotiaiden suomalaisten lukemista, mistä syystä lasten ja nuorten lukemien lehtien lukijamäärät näyttäytyvät todellista pienempinä.

Array
Share: