Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

UPM:n lakot pahentavat paperipulaa

5.1.2022 10:41Uutiset » Toimiala
Kymin paperitehtaan uusi arkkilinja tuottaa päällystettyjä ja päällystämättömiä graafisia hienopaperiarkkeja. Kuva: UPM.

Lakot UPM:n Suomen tehtailla alkoivat 1. tammikuuta ja jatkuvat 22.1.2022 klo 6.00 asti, mikäli uusista työehtosopimuksista ei päästä sopimukseen ennen sitä.  Lakot vaikuttanevat suuresti paperien ja etikettimateriaalien toimituksiin. Varsinkin painopapereista on pulaa koko Euroopassa.

Liiketoiminnoista lakon piirissä ovat UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers ja UPM Raflatac.

Lakko on myös sulkenut ruotsalaisen BillerudKorsnäsin Pietarsaaren tehtaan. Se on käyttänyt UPM:n vieressä olevan tehtaan selluloosaa ja energiaa tuotannossaan. BillerudKorsnäsin tehtaalla on valmistettu vuosittain 200 000 tonnia pakkausmateriaaleja.

UPM on tiedottanut, että valtaosa yrityksen työntekijöistä Suomessa on töissä lakosta huolimatta. Tilanne kuitenkin vaihtelee paikkakunnittain ja toiminnoittain. UPM:llä on Suomessa tällä hetkellä noin 1000 toimihenkilöä. Uusin käänne lakoissa on että Ammattiliitto Pro on ilmoittanut, että se ei jatka lakkoaan 22.1. jälkeen, toisin kuin Paperiliitto ja Sähköliitto.

UPM pyrkii tiedotteen mukaan vastaamaan asiakaskysyntään lakon aikana Suomen ulkopuolisilta tehtailtaan mahdollisuuksien mukaan. UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakon taloudellisista vaikutuksista.

UPM toimittaa noin 50 % Ruotsissa käytetystä päällystetystä aikakauslehtipaperista. Ruotsin aikakauslehtien järjestö Sveriges tidskrifter on ilmaissut huolensa siitä, että lakolla voi olla suuri vaikutus sen jäsenyrityksiin. Suomessa aikakauslehtien ja sanomalehtien kustantajien järjestöt eivät ole vielä kertoneet lakon vaikutuksista.

Paperi nyt huippukallista

Monen eri tekijän summana painopaperi on nyt huippukallista ja joistakin laaduista on suoranaista pulaa. Esimerkiksi kalentereita valmistava Ajasto on kertonut, että kalentereissa käytettävää ohkopaperia ei ole saatu riittävästi. Sen hinta on myös noussut yli 30 prosenttia viime kesästä ja nousemassa helmikuussa lisää, kertoo Ajaston toimitusjohtaja Petri Salo Ylelle.

Monissa paperilaaduissa Euroopan markkinahinta on korkeimmalla tasolla kymmeneen vuoteen, sanoo Pellervon taloustutkimuksen metsäekonomisti Marjo Maidell Ylelle. Paperin kysyntä on hetkellisesti ylittänyt kysynnän, mutta paino- ja kirjoituspaperin kysynnän laskun trendin ennustetaan jatkuvan edelleen.

Suomalaiset paperitukkurit ovat ilmoittaneet uusista hintojen korotuksista tammi-helmikuussa. Myös suurkuvamateriaalien hinnat nousevat tukkurien ilmoitusten mukaan.

Array
Share: