Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Smithers tunnisti painamisen 10 vuoden murrostrendit

17.12.2021 11:08Uutiset » Toimiala
Painamisen työnkulkujen automatisoinnissa on suuria kehitysmahdollisuuksia. Operaattorin työpöytä painotalo Friedrichistä Saksassa. Kuva: Heidelberg.

Innovaatiot tulevat olemaan keskeisessä osassa, kun painoala vastaan tulevaisuuden polttavimpiin haasteisiin, joita ovat suurempi digitalisaatio, vastuullisuus, tuottavuus ja automaatio. Näin sanoo tutkimusyhtiö Smithers.

Tutkimusyhtiö Smithers on tunnistanut alan 9 teknistä trendiä ja 23 tärkeintä distruptiivista innovaatiota, jotka vaikuttavat kehitykseen vuoteen 2031 mennessä.

Smithersin mukaan pandemia on muuttanut perusteellisesti painamisen näkymiä. Monet perinteiset mediat ovat taantuneet, ja on syntynyt uusia liiketoimintoja sekä ostotapoja. Smithersin tekniikka-analyysi “Ten-Year Forecast of Disruptive Technologies in Print” selvittää 23 innovaation markkinapotentiaalia. Analyysiin kuuluvat murrospotentiaali, käyttöönoton kustannus, markkinan koko ja tekniset esteet. Analyysistä on syntynyt 9 laajempaa trendiennustetta.

Painamisen prosessi-innovaatioihin lukeutuvat korkean viskositeetin inkjet-järjestelmät, jotka mahdollistavat tulostamisen uusille materiaaleille. Offsetissa on potentiaalia epäsuoralle painotekniikalle ja tooneritekniikassa HP:n LEPx-tekniikka mahdollistaa korkean nopeuden painamisen. Fleksopainaminen kehittyy tehokkaammaksi automaation avulla.

Markkinoilla pääpaino kehittämisessä on digitaalisessa pakkauspainamisessa ja integroidussa digitaalisessa viimeistelyssä. Uusia mahdollisuuksia syntyy myös mustesuihkutulostamisesta suoraan pakkauksiin ja esineisiin.

Materiaalien ja kemian kehityksessä pääpaino on uusien kuitupohjaisten ja muovimateriaalien painamisen hallitsemisessa sekä uusien vastuullisempien värien kehittämisessä.

Työnkulussa suurimmat mahdollisuudet ovat kaupallisen ja pakkauspainamisen työnkulkujen automatisoinnissa ja digitoinnissa. Tähän liittyy robotiikan ja ensimmäisen sukupolven vuorovaikutteisten robottien käyttö.

Tekoälyohjelmistoja tullaan käyttämään painokoneiden suunnittelussa, esivalmistelussa ja viimeistelyssä.

Painamisen digitalisaatiota tulee auttamaan 5G-tietoliiketekniikan leviäminen ja vuosikymmenen lopussa 6G-tekniikka. Myös lisätyn todellisuuden AR-järjestelmiä tullaan käyttämään vuorovaikutuksessa kuluttajien ja yritysten kanssa.

Tekoälyä ja AR-järjestelmää käytetään Microsoftin ja HP:n laitehuoltojärjestelmässä. Kuva: HP.
Share: