Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Sarjakuvakustantamo joutui kuvittajien boikottiin

9.11.2021 14:36Uutiset » Toimiala
Arktisen Banaanin vuoden 2021 kirjakatalogin kansi.

Sarjakuvien kustantamisesta tunnettu kustantamo Arktinen Banaani on ajautunut kiistaan kuvittajien kanssa. Kuvittajat ry ja Sarjakuvantekijät ry eivät toistaiseksi suosittele yhteistyötä kustantamon kanssa. Arktinen Banaani on aputoiminimi, jota on aikaisemmin käyttänyt konkurssiin mennyt Valiosarjat Oy.

Arktinen Banaani -nimellä on kustannettu kirjoja jo 26 vuotta. Nyt aputoiminimi on Goodseller Finland Oy:llä. Senkin takana on Harto Pasonen, joka kustansi kirjoja myös aikaisemmassa yhtiössä. Goodseller Finland aloitti toimintansa vuonna 2018.

Järjestöt ovat nyt antaneet harvinaisen boikottisuosituksen. Sen mukaan ”Kuvittajat ry ja Sarjakuvantekijät ry ovat jo aiemmin huomauttaneet Arktinen Banaani -kustantamoa alalle vahingollisista toimintatavoista ja koska käytännöt ovat jatkuneet on julkisesti todettava, että emme toistaiseksi suosittele yhteistyötä kustantamon kanssa”.

Tilanne on järjestöjen mukaan harmillinen, koska Arktinen Banaani on ollut aina kustannustoiminnaltaan rohkea ja taiteellista laatua ja sisältöjä puolustava toimija. Sillä on ollut tärkeä paikkansa sarjakuvataiteen ja -kulttuurin edistäjänä jo pitkään.

” Tilanne kustantajan ja tekijöiden yhteistyön tavoissa on kuitenkin edennyt siihen pisteeseen, että yhdistysten on noustava puolustamaan alan tekijöitä. Tämä suositus on voimassa, kunnes kustantamon toiminta vastaa taas kustannusalan vakiintuneita, reiluja toimintatapoja ja eettisiä pelisääntöjä”, järjestöt toteavat.

Kuvittajien toiminnanjohtaja Asta Boman-Björkell sanoo Suomen Kuvalehdelle, että yhdistykselle on kerrottu laajamittaisesti ongelmista palkkioiden saamisesta ajallaan ja muista sopimus- ja yhteistyöongelmista Arktisen Banaanin kanssa.

Arktisen Banaanin kustantaja Harto Pasonen kertoo lähettäneensä asiasta vastineen Kuvittajat ry:lle ja Sarjakuvantekijät ry:lle.

Valiosarjat Oy:n viimeinen tilikausi oli vuonna 2020 ja toiminta loppui tämän vuoden alussa. Harto Pasonen oli yrityksen hallituksen jäsen. Arktisen Banaanin suosikkisarjakuvia olivat aikaisemmin Pertti Jarlan Fingerpori-kirjat, mutta kolme vuotta sitten Jarla vaihtoi kustantamoa. Fingerporit on julkaissut Like-kustantamo vuoden 2019 alusta lähtien.

Array
Share: