Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Painoalan kova kasvu uhkaa pysähtyä

28.10.2022 09:48Uutiset » Toimiala
Vilkas festivaalikesä 2022 toi paljon töitä tulostajille. Flow Festivaalissa oli ennätysmäärä 90 000 kävijää elokuussa Helsingissä. Kuva: Flow Festival/Petri Anttila.

EK:n lokakuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat painuneet kriisilukemiin. Painoala on tänä vuonna kasvanut kovaa vauhtia, kun markkinointi ja tapahtuma-ala ovat kasvaneet. Kasvu selittyy kuitenkin lähinnä hurjasti kasvaneilla hinnoilla. Ensi vuodesta tulee barometrin mukaan haastava myös painoalalla.

Taantuman merkkejä on jo kaikilla toimialoilla, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

– Teollisuudessa näkyy jo tilauskirjojen ohentuminen, rakentamista viilentää korkojen nopea nousu ja asuntotarjonnan kasvu. Palveluissa painavat kuluttajien ostopäätökset, joiden varassa lepää pitkälti ennustettu talouden kasvu. Vaikka kuluttajien luottamus on romahtanut historiallisen alas, kotitaloudet ovat vielä sinnitelleet. Iso kysymys on, kuinka pakka kestää, jos työllisyys kääntyy laskuun, Pakarinen toteaa.

Painoalan liikevaihto kääntyi nousuun vuonna 2021 ja tälle vuodelle ennustetaan nousun jatkuvan Print&Median Talousnumeron katsauksessa.  Toimialaluokan Painaminen ja siihen liittyvät palvelut liikevaihto on nousemassa 953 miljoonaan euroon, jossa olisi kasvua viime vuodesta 9 prosenttia.

– Painotoimialan liikevaihto kasvaa nyt tosiaan poikkeuksellisen hurjaa vauhtia, mutta kasvu selittyy hurjasti kasvaneilla hinnoilla. Tuotannon volyymi näyttäisi toimialaluokassa 18 säilyvän aika samalla tasolla kuin edeltävänä vuotena, mutta esim. vielä elokuussa kumulatiivinen volyymimuutos edeltävästä vuodesta oli positiivinen (+2 %). Loppuvuosi mentäneen pienellä volyymin laskulla edeltävään vuoteen nähden, sanoo Graafisen teollisuuden toimialajohtaja Elias Erämaja Medialiitosta.

Suhdanneodotukset hiipuneet syksyn mittaan

EK:n Suhdannebarometrin mukaan painoalan tuotanto kasvoi viime ja tänä vuonna odotuksia enemmän. Nyt kuitenkin suhdanneodotukset ovat hiipuneet selvästi miinukselle, ja saldoluku on -42. Lähikuukausien odotukset ovat heikkoja, ja riittämätön kysyntä on yleisin kapeikkotekijä. Myös ammattitaitoisesta työvoimasta on pulaa.

Erämajan mukaan Suhdannebarometrissa kuten muissakin tilastoissa on omat ongelmansa, mutta barometri korreloi suhteellisen hyvin toimialaluokan 18 myyntikehityksen kanssa. Tästä toimialaluokasta tosin jää paljon yrityksiä pois, joissa on kasvupotentiaalia. Nykyisessä inflaatioympäristössä pitäisi liikevaihdon sijaan ruveta seuraamaan volyymiä ja/tai kannattavuuskehitystä.

– Painoala on kokonaisuutena vielä suhteellisen suhdanneherkkä toimiala, eli yleisen suhdannetilanteen nyt heikentyessä ensi vuodesta tulee varmasti haastava. Näkymä on kuitenkin poikkeuksellisen sumuinen. Jos Suomen kokonaistuotanto jäisi ensi vuonna negatiiviseksi, niin kyllä silloin painoalan volyymit varmasti tulevat alas myös laajemmin kuin toimialaluokan 18 osalta, Erämaja sanoo.

TOP 150 yritystä Talousnumerossa

Kannattavuutta kannattaa seurata ja siihen panostaa. Sen osoittavat myös Print&Median Talousnumeron listaukset. Ensimmäistä kertaa lehdessä esitetään painoalan TOP 150 -listaus, josta näkyvät vuoden 2021 tilinpäätöstietojen lisäksi myös yritysten päätoimialat.

Listauksen yritysten liikevaihto oli yhteenlaskettuna 1,34 miljardia euroa vuonna 2021. Painamista tehdään siis paljon muissakin kuin toimialaluokan 18 yrityksissä.

Print&Media Talousnumero on luettavissa myös digilehtenä Lehtiluukussa.

Reino Lantto

Array
Share: