Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Lehtisepät purki painokoneen pultti pultilta

11.4.2023 07:55Uutiset » Toimiala
Sanomalehtipainokoneesta irtoaa purettaessa paljon metalleja, esimerkiksi rautaa yli 600 000 kiloa. Kuva: Lehtisepät.

Lehtisepät sulki viime vuoden lopulla Jyväskylässä sijainneen lehtipainon ja keskitti painotoimintaansa konsernin muihin painoihin. Purettavan painokoneen osat jaoteltiin ja kierrätettiin mahdollisimman tarkasti, jotta purkamisen hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Kone purettiin osiin pultti pultilta käsityönä.

– Vastuulliseen toimintaan kuuluu myös se, että huolehditaan koneista myös niiden elinkaaren loppuvaiheessa, toteaa Keskisuomalainen-konsernin painopalveluyhtiö Lehtisepät Oy:n toimitusjohtaja Sauli Vuorinen tiedotteessa.

Jyväskylän painokoneen osista muun muassa taittolaite ja painotornien sähkö- ja automaation komponentit saatiin hyödynnettyä konsernin muissa painoissa varaosina. Varaosiksi kelpaamattomat osat syntypaikka-lajiteltiin ja kierrätettiin jakeittain uusiokäyttöön. Jyväskylän painon purkutyömaalle tuotiin erilliset kierrätyslavat esimerkiksi erilaisille metalleille, kuten raudalle, kromiteräkselle, värimetalleille sekä sähkökaapeleille, servo- ja sähkömoottoreille ja puu- ja energiaraaka-aineille. Yhteensä materiaaleja lajiteltiin neljääntoista erilliseen jakeeseen.

– Oikeastaan jätettä sanan varsinaisessa merkityksessä ei syntynyt lainkaan. Materiaalit olivat hyvälaatuisia ja ne saatiin toimitettua suoraan uusiokäyttöön ilman välivarastointia, kertoo purkutyön toteuttaneen Kajanor Oy:n toimitusjohtaja Kari Jaakkola.

Sanomalehtipainokone on melkoinen purettava. Kierrätykseen kertyi eniten metalleja – rautaa kerättiin yli 600 000 kiloa ja pelkkiä koneen osien kiinnityspultteja 3 700 kiloa. Metalleja voidaan käyttää esimerkiksi ajoneuvojan valmistuksessa.

Sauli Vuorinen on tyytyväinen purkutyön toteutukseen.

– Purkutyö toteutettiin tehokkaasti alkuperäisessä aikataulussa. Meille tärkeää oli, että koneen materiaalit saatiin mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä uusiokäyttöön ja tässä onnistuttiin.

Array
Share: