Landa sai uskottavuutta

3.6.2016 23:14Uutiset » Tapahtumat
LAND1229_1
Benny Landa esittämässä showtaan kansainväliselle lehdistölle messujen avauspäivänä. Benny Landa täytti messujen avausviikolla 70 vuotta.

Jo neljä vuotta sitten Drupassa suurella kohulla esiteltyä Landan nanografiatekniikkaa on epäilty moneen otteeseen, mutta tämän vuoden Drupassa Landa-yhtiö päätti näpäyttää epäilijöitään. Landa julkaisi Drupa-messujen lehdistötilaisuudessa useita solmittuja painokonemyyntejä.

Merkittävin kauppauutinen on Vistaprintin emoyhtiön Cimpressin aikomus ostaa jopa 20 nanografiaan perustuvaa painokonetta. Osto toteutuu, jos Cimpress on tyytyväinen betatesteihin. Myös amerikkalainen painojätti Quad Graphics on ilmoittanut strategisesta investointiohjelmasta nanopainotekniikkaan. Lisäksi ruotsalaislähtöinen Elanders ostaa Saksaan yksikköön kahdeksanvärisen S10P-painokoneen mainospainamista varten ja lisäksi kaksi muuta yhtiötä investoivat S10-malliin, jolla aikovat painattaa pakkauksia. Ensimmäisen koneet toimitetaan näille yrityksille vuoden 2017 alussa.

Landan arkkipainokonemalli S10P painaa jopa 13 000 B1-arkkia tunnissa. Vielä järeämpi on rullalta painava W10P, jonka nopeus vastaa Landan tietojen mukaan 34 000 B1-arkkia tunnissa.

70 vuotta messujen aikana täyttänyt yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Benny Landa esiintyy jokaisena messupäivänä kuusi kertaa Landan omassa teatterissa. Shown nähneenä voin sanoa, että mies muistuttaa graafisen alan Steve Jobsia – ei ehkä olemukseltaan mutta vaikuttavuudellaan. Karismaa riittää ja show on tyylikkäästi rakennettu.

Landa S10P on kaksipuoleisesti 13 000 B1-arkkia painava maailman tehokkain digitaalinen arkkipainokone. Ensimmäiset beta-laitteet toimitetaan asiakkaille vuoden 2017 alussa.

Landa kritisoi esityksessään mustesuihkua, vaikka pitääkin sitä hienona tekniikkana. Landan mukaan mustesuihkun ongelma on, että mustepisarat penetroituvat paperille ”likaisesti”, koska kyseessä on märkä leviävä muste. Nanopainotekniikassa nanoväri suihkutetaan ensin offsetkumirainalle, jonka jälkeen väri kuivatetaan polymeeriseksi kalvoksi. Vain 500 nanometriä paksu värikerros siirretään sen jälkeen siirtokumilta paperille. Landan mukaan väri ei tunkeudu lainkaan paperin huokosiin toisin kuin mustesuihkussa. Teknologia ei vaadi materiaalille mitään erikoiskäsittelyä ja arkit ovat samantien kuivia.

Landan osaston lisäksi nanopainotekniikka on käytössä Komorilla, joka esittelee Drupa-osastollaan omaa nanografiaan perustuvaa painokonettaan. Landan muita yhteistyökumppaneita ovat EFI ja AVT.

Landan show Drupassa on nähtävillä videolla tästä: https://youtu.be/6XtZp370DDk

Jarkko Hakola

Share: