Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

EU:ssa sopu pakkauksia koskevista uusista säännöistä

7.3.2024 09:38Uutiset » Pakkaukset
Uudelleenkäytettävillä astioilla on kysyntää, jos EU:n pakkausasetus toteutuu nykymuodossa. Suomessa Kamupak ja Wolt ovat pilotoineet palautusastioita Hyvinkäällä. Kuva: Kamupak.

EU:n parlamentti ja neuvosto pääsivät maanantaina 4.3. alustavaan yhteisymmärrykseen uudistetuista säännöistä, jotka koskevat pakkausten vähentämistä, uudelleenkäyttöä ja kierrätystä, turvallisuuden parantamista ja kiertotalouden edistämistä. Kyseessä on ns. PPWR-asetus.

Uusilla toimenpiteillä pyritään tiedotteen mukaan tekemään EU:ssa käytettävistä pakkauksista turvallisempia ja kestävämpiä edellyttämällä, että kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä, minimoimalla haitallisten aineiden esiintyminen, vähentämällä tarpeettomia pakkauksia, edistämällä kierrätettyjen materiaalien käyttöä sekä parantamalla keräystä ja kierrätystä.

Sopimuksessa asetetaan pakkausten vähennystavoitteet (5 % vuoteen 2030 mennessä, 10 % vuoteen 2035 mennessä ja 15 % vuoteen 2040 mennessä) ja edellytetään EU-maita vähentämään erityisesti muovipakkausjätteen määrää.

Sopimuksen mukaan kiellettäisiin vuoden 2030 alusta tietyt kertakäyttöiset muovipakkausmuodot. Näitä ovat jalostamattomien tuoreiden hedelmien ja vihannesten pakkaukset, kahviloissa ja ravintoloissa täytetyt ja kulutettavat elintarvikkeiden ja juomien pakkaukset, yksittäispakkaukset (esim. mausteet, kastikkeet, kerma, sokeri), majoitustilojen hygieniatuotteiden miniatyyripakkaukset ja matkalaukkujen kutistemuovipakkaukset lentoasemilla.

Neuvottelijat sopivat asettavansa erityisen tavoitteen alkoholijuomien ja alkoholittomien juomien (lukuun ottamatta esim. maitoa, viiniä, maustettua viiniä ja väkeviä alkoholijuomia) uudelleenkäytettäville pakkauksille vuoteen 2030 mennessä (vähintään 10 %). Jäsenvaltiot voivat tietyin edellytyksin myöntää viiden vuoden poikkeuksen näistä vaatimuksista.

Ravitsemispalvelujen alalla toimivien juomien ja take away -elintarvikkeiden lopullisten jakelijoiden olisi tarjottava kuluttajille mahdollisuus tuoda omat pakkauksensa. Niiden olisi myös pyrittävä tarjoamaan 10 prosenttia tuotteista uudelleenkäytettävässä pakkausmuodossa vuoteen 2030 mennessä.

Array
Share: