Elintarvikepakkauksiin uusia materiaaleja

4.2.2021 09:05Uutiset » Pakkaukset
Fazerin uutta kaurankuoripussia käytetään paistopisteissä. Kuva: Fazer.

Elintarvikepakkauksissa otetaan käyttöön uusia materiaaleja kiihtyvään tahtiin. Fazer on kehittänyt leipäpussin, jonka materiaalista 25 % on kauran kuoria. Woodlyn selluloosasta tehtyä hiilineutraalia kalvomateriaalia käytetään nyt HKScanin lihatuotteiden pakkauksissa sekä Viherkeijun yrttipakkauksissa.

Fazer on kehittänyt kaurankuoripussia yhdessä alalla toimivien yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten kanssa jo vuosia. Pussin valmistusmateriaalista 25 prosenttia on kaurankuorta ja sen voi kierrättää kartonkina. Kehitystyössä olivat mukana Peltolan Pussi Oy ja delfort Tervakoski Oy.

Projekti on osa Fazerin vastuullista pakkausohjelmaa, joka rakentuu kolmesta osa-alueesta: käytettävien pakkausmateriaalien määrän vähentämisestä, pakkausten kierrätettävyyden parantamisesta ja kokonaan uudentyyppisten ekologisempien pakkausratkaisujen kehittämisestä, joista tämä kaurankuoresta valmistettu leipäpussi on yksi esimerkki.

– Aluksi kaurankuoripussi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa. Kauran käyttäminen elintarvikepakkauksen raakamateriaalina on haastavaa, koska tuotteen pitää säilyä tuoreena ja olla turvallinen. Pussin pitää olla myös vesihöyrytiivis, jotta se suojaa leipää kovettumiselta. Lopulta yhdestätoista eri kehitysversioista löytyi sopiva. Oli todellinen työvoitto ja läpimurron hetki, kun saimme riippumattoman laboratorion testitulokset kaurankuoripaperin elintarvikekelpoisuudesta, kertoo Piia Soininen-Tengvall, Fazer Leipomoiden pakkauskehityspäällikkö.

HKScan ottaa Suomessa käyttöön Woodly Oy:n kehittämän puupohjaisen pakkausmuovin. Yhteistyökumppanina projektissa on ollut pakkauskalvon toimittaja Wipak. Yhteistyön tuloksena HKScan ottaa ensimmäisenä ja yksinoikeudella lihatuotekategoriassa Suomessa käyttöön puupohjaista Woodly-muovia valittujen grillimakkaroiden pakkauksissa tulevana kesänä.

– Hiilineutraalin Woodly-komponentin avulla vähennämme valmiin pakkauskalvon hiilidioksidipäästöjä yli 50 prosenttia perinteisiin muovipakkauksiin verrattuna, sanoo HKScanin Suomen kaupallinen johtaja Markus Gotthardt.

– HKScan uudistaa pakkauksensa entistä vastuullisemmiksi. Tavoitteemme on, että viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä. Pienennämme samalla pakkausten hiilijalanjälkeä 20 prosenttia ja vähennämme pakkausmuovin määrää 20 prosenttia vuodesta 2019, Gotthardt sanoo.

Vihreäkeiju on ottanut käyttöön Woodlyn puupohjaisen muovin yrttipakkauksissaan. Woodly-materiaalin pääraaka-aineena on FSC-sertifioitu havusellu. Pakkaus ei sisällä perinteistä muovia, mutta se kierrätetään muovinkierrätyksessä.

Vihreäkeiju tuo ensimmäisenä alan toimijana Woodly-puumuoviin pakatun korianterin ja tillin kuluttajien saataville valittuihin K-ruokakauppoihin. K-kaupoissa pakattiin kesällä Woodlyn materiaaliin myös Pirkka-ruusubegonia-tuotteita.

Vihreäkeiju on ottanut käyttöön Woodlyn puupohjaisen muovin yrttipakkauksissaan. Kuva: Vihreäkeiju.
Share: