Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Aikakausmedioiden lukijat suosivat printtiä

23.9.2022 12:24Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Painettu aikakauslehti sopii sekä rentoutumiseen että kriittisen tiedon analysointiin. Kuva: Aikakausmedia/Essi Lyytikäinen.

Aikakausmedioiden lukijat lukevat mediaansa mieluummin painettuna kuin diginä. Tutkimuslaitos YouGovin uudet tutkimukset osoittavat, että Britanniassa ja Yhdysvalloissa aikakauslehtijuttuja luetaan selvästi mieluummin printtinä kuin digilehdestä. Uutisia sen sijaan luetaan mieluummin diginä kuin printtinä.

YouGovin tutkimuksessa oli mukana 111 000 ihmistä Britanniassa ja 55 000 USA:ssa. Vain 18 % briteistä ja 29 % amerikkalaisista nautti enemmän aikakauslehden lukemisesta online verrattuna painettuun lehteen.

Uutisten seuraamisessa luvut kääntyvät toisin päin. Briteistä 54 % kertoo suosivansa uutisten lukua diginä ja amerikkalaisista niin tekee 60 %.

Muissakin tutkimuksissa on havaittu, että ikä vaikuttaa median kulutukseen. Mitä iäkkäämpi lukija, sitä enemmän hän suosii printtimediaa. Yli 55-vuotiaista briteistä vain 10 % halusivat lukea aikakauslehteä diginä ja amerikkalaisista 16 %. Myös uutisten seurannassa ikä nostaa printtimedian suosiota.

Mediayhtiöiden on löydettävä oikea tasapaino erilaisen lukualustojen tarjoamisessa, sanoo aikakausmedian kansainvälisen FIPP-järjestön toimitusjohtaja James Hewes. Hänen mukaansa joustavuus on kaikkein tärkeintä. On kokeiltava uusia asioita ja tasapainotettava uutta sekä vanhaa median kehittämisessä.

Printti sopii syventävään lukemiseen

Suomessakin näkyy ero median kulutuksessa painettuna ja diginä. Yli tuhat suomalaista kertoi Aikakausmedian teettämässä tutkimuksessa aikakauslehtien lukemiseen liittyvistä tottumuksistaan ja erilaisiin mediahetkiin liittyvistä tunteista. Tutkimuksen toteutti toukokuun 2021 lopussa Taloustutkimus Oy.

Aikakauslehti on tutkimuksen mukaan digitaalista mediaa mieluisampi silloin, kun lukijalla on tarve omaan aikaan ja halu rentoutua tai syventyä kriittisiin analyyseihin. Digimedia on käytössä tilanteissa, joissa kulutetaan aikaa, odotetaan bussia tai halutaan viihtyä. Painettu aikakauslehti ja digimedia ovat yhtä suosittuja inspiroitumisen ja uusien näkökulmien lähteinä.

Aikakauslehden parissa viettämäänsä aikaa kyselyyn vastaajat kuvasivat ensisijaisesti rennoksi, kiinnostuneeksi ja tiedonhaluiseksi. Lukuhetkeen liitetyt tunteet ovat lähes poikkeuksetta positiivisia. 73 % kyselyyn vastaajista koki saavansa ajalleen vastinetta painetun lehden parissa aina tai usein. 39 % vastaajista kokee saavansa vastinetta digitaalisen median parissa viettämälleen ajalle. Nuorten tyytyväisyys digisisältöihin on korkeampaa kuin vanhempien ikäryhmien.

Tutkimuksen mukaan 56 % aikakauslehtien lukijoista lukee aikakauslehtisisältöjä myös digitaalisena. Erityisesti lukijat arvostivat digiarkistoja ja hakutoimintoja.

Reino Lantto

Array
Share: