Alkoholijuomien pullot vihertyvät

22.10.2020 11:18Uutiset » Pakkaukset
Bacardi aikoo korvata juomiensa nykyiset muovipullot sataprosenttisesti kompostoituvilla biomuovista tehtävillä pulloilla. Kuva: Bacardi.

Alkoholijuomien nykyisten pakkausta korvaaminen biopohjaisilla vaihtoehdoilla ei ole aivan helppo tehtävä, mutta nyt ollaan ehkä läpimurron kynnyksellä. Metalli-, lasi- ja muovipulloille on kehitetty vaihtoehtoja biomuovista ja paperikuiduista. Viinapullo paperista ei enää ole kaukaista tulevaisuutta.

Juomapullojen kierrätys on jo hyvällä tolalla useimmissa kehittyneissä maissa. Kierrätyksestä saatavan materiaalin lisääntyvä käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjen määrää maailmassa. Seuraavaksi haetaan ratkaisuja, joissa nykyisiä pakkausmateriaaleja korvataan uusiutuvilla materiaaleille. Kehitystyössä on mukana maailman johtavia juomayhtiöitä, jotka haluavat vähentää uusien materiaalien avulla tuotteidensa hiilidioksidipäästöjä.

Materiaalien muuttumisella on paljon merkitystä myös pakkausten ja etikettien valmistajille. Uudet materiaalit voivat vaatia esimerkiksi uusia ratkaisuja etikettien käytössä.

Bacardi on tiedottanut aikovansa korvata juomiensa nykyiset muovipullot sataprosenttisesti kompostoituvilla biomuovista tehtävillä pulloilla. Niiden materiaali on kasviöljyistä tehty Nodax PHA, jota valmistaa Danimer Scientific. Uudella pullolla korvattaisiin 80 miljoonaa fossiilisesta muovista tehtyä pulloa vuodessa.

Diageo aikoo lanseerata paperipullossa oleva Black Label -viskin vuoden 2021 alussa. Kuva: Diageo.

Diageo on kertonut kehittäneensä maailman ensimmäisen kokonaan muovivapaan paperikuidusta tehdyn alkoholipullon. Ilmeisesti selluloosasta tehdyssä kierrätettävässä pullossa käytetään Pulpex-yrityksen kehittämää tekniikkaa. Ensimmäiseksi on tarkoitus lanseerata paperipullossa oleva Black Label -viski vuoden 2021 alussa.

Frugalpac on kehittänyt viinipullon, joka on tehty 94-prosenttisesti kierrätetystä paperikuidusta. Kuva: Frugalpack.

Frugalpac on kehittänyt viinipullon, joka on tehty 94-prosenttisesti kierrätetystä paperikuidusta. Se soveltuu yrityksen mukaan väkevien alkoholijuomien pakkaamiseen. Paperipullon paino on vain 83 grammaa, joka on vain viidennes lasipullon painosta. Ensimmäisenä pulloa käyttää italiainen viinitarha Cantina Goccia. Paperipullon hiilijalanjälki on valmistajan mukaan 84 % pienempi kuin lasipullon.

Ensimmäinen versio Coca-Colan paperipullosta on valmistunut. Sen on kehittänyt Paboco. Kuva: CocaCola.

Paboco kehittää yhteistyössä useiden yritysten kanssa paperipohjaista vaihtoehtoa juomapulloille. Konsortiossa on mukana mm. metsäyhtiö BillerudKorsnäs, juomayhtiöt Carlsberg ja CocaCola, pullojen valmistustekniikan yritys ALPLA sekä kemian yritys Avantium. Yksi pullon käyttäjistä olisi Carlsberg. Paperikuidun lisäksi pullossa käytetään biomuovipohjaista barrieerikerrosta. Ensimmäinen versio Coca-Colan paperipullosta on valmistunut. Nyt julkistetun version suljentamekanismissa ja sisäpinnassa on kierrätysmuovia.

Reino Lantto

Share: