Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Aaltopahvi lujittaa asemaansa pakkausmarkkinoilla

3.11.2021 16:04Uutiset » Pakkaukset
DS Smithin valmistama mansikkalaatikko on hyvä esimerkki pakkauksessa, joka suojaa hyvin ja taloudellisesti tuotetta. Se sopii käytön jälkeen kierrätykseen tai vaikka uusiokäyttöön. Kuva: DS Smith.

Verkkokaupan kasvu on vauhdittanut aaltopahvin käyttöä pakkauksissa. Materiaalina se vastaa entistä paremmin kestävän kehityksen vaatimuksiin. Aaltopahvin käyttöä helpottavat alan eurooppalaisen järjestön FEFCO:n uudet ohjeet pakkausten elintarvikekelpoisuuden testaamisesta sekä kierrätettävyyden varmistamisesta.

Aaltopahvilla on jo nyt vahva asema pakkausten materiaalina Euroopassa. FEFCO:n tilastojen mukaan sitä tuotettiin vuonna 2020 noin 50 miljoonaa neliömetriä, jolla melkein peittäisi Tanskan pinta-alan. Aaltopahvi tehdään 89-prosenttisesti kierrätysmateriaalista, ja pakkaus on täysin kierrätettävä sekä kompostoitava. Yli 40 % tuotannosta käytetään elintarvikepakkauksiin ja yli 75 % eurooppalaisista tuotteista pakataan aaltopahviin.

Luvut ovat vakuuttavia, mutta kehitys ei pysähdy tähän. Uusiutuvana, muovia korvaavana materiaalina aaltopahvin suosio voi edelleen kasvaa, kun vastuullisuutta vaaditaan yhä enemmän pakkausten tekijöiltä. Tätä edistävät alan itse kehittämät ohjeet, joilla pakkausten vastuullisuus varmistetaan entistä paremmin.

Vaatimusten mukaisuudelle kehitetty testikriteerit

Ongelmana on ollut, että EU:lla ei ole erityistä harmonisoitua säätelyä, joka säätelisi paperin, kartongin ja pahvin käyttöä elintarvikekosketukseen soveltuvissa pakkauksissa. Tämä on FEFCO:n mukaan potentiaalinen riski näiden materiaalien tuottajille ja käyttäjille. Tämän vuoksi järjestö halusi tutkimuksen avulla löytää testikriteerit, joilla voivaan varmistaa aaltopahvin vaatimusten mukaisuus pakkauksessa.

Tutkimuksessa käytettiin tyypillistä testausainetta Tenaxia. Sen käyttämisen tiedetään pahvissa ja kartongissa johtavan yliestimoituihin tuloksiin. Tutkimuksessa käytettiin Tenaxia ja lasten ruokaa (maitojauhetta). Testaamisen perusteella kyettiin kehittämään menettelytapa, jolla pystytään osoittamaan pakkauksen vaatimusten mukaisuus mitattuna sen painamattomalta puolelta. Testausmenetelmä löytyy PDF-tiedostona FEFCO:n sivuilta.

FEFCO on myös kehittänyt ohjeet siitä, miten varmistetaan aaltopahvipakkausten kierrätettävyys, Ohjeet on kehitetty yhdessä Britannian paperiteollisuuden järjestön (CPI) kanssa.

Kierrätysohjeista työkalut suunnitteluun

Ohjeilla “Corrugated Packaging Recyclability Guidelines” on tarkoitus antaa alalle käytännölliset työkalut, joilla voidaan käyttää optimaalisesti tätä materiaalia. Samalla voidaan minimoida käytöstä johtuvat ympäristöhaitat. Ohjeet on tarkoitettu brändeille, kaupalle ja aaltopahvin valmistajille suunnittelun apuvälineeksi.

Vaikka aaltopahvi on uusiutuva ja vastuullinen materiaali, sen kierrätettävyys riippuu pakkausmateriaalin koostumuksesta ja pakkauksen rakenteesta. Kierrätettävyyteen vaikuttavat pakkausten keräys, lajittelu ja valmistelu prosessointia varten. Ohjeiden mukaan esimerkiksi muovin lisäämisellä pakkauksiin on kielteinen vaikutus sekä kierrätettävyyteen että kustannuksiin. FEFCO:n mukaan alan teollisuus haluaisi välttää kaikkea muovin käyttöä, myös biomuovin.

Ohjeiden mukaan muovia ei tulisi käyttää aaltopahvipakkauksissa enempää kuin 5 % painosta, ja suositus olisi 3 %. Ohjeiden mukaan muovia on joskus käytettävä, ja silloin tulisi välttää lueteltuja ongelmallisimpia muovilaatuja. Myös laminoinnista, lakoista ja liimoista on ohjeita, jotka tähtäävät kierrätettävyyden varmistamiseen.

Painotekniikka kehittyy nopeasti

Aaltopahvin painaminen ja pakkausten valmistaminen on ollut perinteinen toimiala, jossa on pitkälle kehitettyä painotekniikkaa ja viimeistelyä. Digitaalisuus muuttaa tätäkin toimialaa, ja aaltopahvin digitaalinen painaminen on suuren mielenkiinnon kohteena. Markkinoille on tullut digitaalisia painokoneita aina pienestä volyymistä suuren volyymin laitteisiin. Tekniikan kehitys edesauttaa aaltopahvin käyttöä pienemmissä tuotantosarjoissa. Myös offset- ja fleksopainotekniikat ovat kehittyneet siten, että pienempiä sarjoja voidaan tehdä entistä tehokkaammin.

Display-tuotteita on jo pitkään tehty suurkuvatulostimilla. Nyt myös pienempiä aaltopahvipainokoneita tulee markkinoille. Esimerkiksi Konica Minolta on kehittänyt PKG-675i -inkjet-painokoneen, jolla voidaan painaa lyhyitä sarjoja aaltopahville tai taivekartongille vesipohjaisilla väreillä. Kone on suunnattu erityisesti verkkokaupan ja mallien suunnittelun tarpeeseen.

Uusia vaihtoehtoja aaltopahvin painamiseen ovat kehittäneet myös esimerkiksi Barberán (inkjet-painokoneet), Bobst (CI fleksopainokone), EFI (inkjet-painokone Nozomi), Durst (inket-painokone P5 250 WT), Koenig&Bauer (arkkisyötteinen fleksopainokone Corrucut, inkjet-painokone VariJet 106) ja Xeikon (arkkisyötteinen inkjet-painokone Idera). HP:llä on kokonainen sarja digitaalisia PageWide-painokoneita, joilla painetaan vesipohjaisilla väreillä.

Uusissa teknisissä vaihtoehdoissa riittää työtä varmistaa, että nekin ovat vaatimusten mukaisia ja kierrätettäviä, myös elintarvikkeiden pakkaamisessa.

Reino Lantto

Konica Minolta on kehittänyt PKG-675i -inkjet-painokoneen, jolla voidaan painaa lyhyitä sarjoja aaltopahville tai taivekartongille vesipohjaisilla väreillä. Kuva: Konica Minolta.
Array
Share: