Rohkea uudistuja

6.11.2019 18:11Uutiset » Advertoriaalit

Huom! Tämä on Horizon GmbH:n maksullinen advertoriaaliartikkeli.

Pia Vähäkangas aloitti Forsbergin toimitusjohtajana vuonna 2015. Yrityksen omistajaksi hän tuli jo 2010 yhdessä veljensä kanssa.

Ison uudistuksen juuri läpikäynyt 107-vuotias Forsbergin painotalo ei pelkää investoida. On kyse sitten toimitiloista tai tuotannosta.

WAU. Onpa modernia! Näin miettii varmasti jokainen, joka saapuu Forsberg Print & Package -yrityksen toimitiloihin. Kesällä 2019 valmistunut painotalon laajennusosa on jotain sellaista, mitä ei ole tällä vuosikymmenellä painoalalla juurikaan nähty: moderni uusi rakennus, jonka yritys vieläpä itse omistaa.

Pietarsaaren keskustasta vain reilun kilometrin päässä sijaitseva Forsberg on tehnyt jotain sellaista, mistä alalla on puhuttu jo jonkin aikaa. Yrityksen omistava sisaruskaksikko Pia Vähäkangas ja Kenneth Hagnäs päättivät noin kaksi vuotta sitten lähteä laajentamaan yrityksen toimintaa pakkausten painamiseen. Mainospainotuotteiden tekijänä pitkään tunnettu Forsberg haluaa hakea kasvua sieltä, mistä sitä on saatavissa.

– Meillä on kaksi tuotealuetta: print ja package. Printtiosasto on meille supertärkeä, koska tällä hetkellä lähes koko liikevaihto tulee sieltä. Peruspainotuotteissa kasvua on kuitenkin vaikea tehdä, ei toki mahdotonta. Pakkaustuotantomme käynnistyy toden teolla oikeastaan juuri nyt. Ja sieltä se kasvu on haettavissa, ensisijaisesti Suomesta mutta myös Pohjoismaista, kertoo Forsbergin toimitusjohtaja Pia Vähäkangas.

Ilman haasteita pakkaustuotannon käynnistäminen ei kuitenkaan suju. Se vaatii isoja investointeja ja aikaa.

– Pakkaustuotanto vaatii paljon tilaa. Laitteet ovat isoja ja tuotantotilojen täytyy olla erittäin puhtaat, varsinkin meidän tapauksessa, kun haluamme olla vahvoja esimerkiksi elintarvike- ja lääkepakkauksissa. Meillä ei ollut sellaisia tiloja valmiina, joten meidän täytyi tehdä laajennus. Alusta loppuun koko prosessi otti noin kaksi vuotta aikaa. Itse laitteiden hankinta ei ole vaikeaa, mutta kallista se on, naurahtaa Vähäkangas ja kertoo yrityksen investoineen pakkauspainokoneeseen, stanssikoneeseen ja liimalinjaan. Tuotantoa tehdään ainoastaan kartonkipohjaisille pakkauksille.
Forsbergin käynnistyvä pakkaustuotanto on elintarvikehyväksytty.

Se, että laite toimii päivästä päivään, on arvokasta.

Luotettava kumppani

Forsbergin print-liiketoiminta on ollut noin 2,5 miljoonan euron suuruista. Painotuotanto tehdään B2-koon offsetpainokoneella ja kahdella digitaalisella painokoneella. Valmiita painoarkkeja palvelee peräti kuusi Horizonin viimeistelykonetta: kaksi nitomalinjaa, taittokone, kolmikanttileikkuri, liimakone ja pienempi nuuttaus-taittokone.

– Horizonin koneita on tosiaan meille kertynyt. Ai miksi? Ne ovat juuri oikean kokoisia meille ja erittäin luotettavia. Ne ovat järeämpiä kuin monet muut vastaavan tason viimeistelylaitteet, mutta eivät liian järeitä. Ja se fakta on tosi tärkeä, että Horizonin laitteet toimivat tosi luotettavasti, kehuu Forsbergin toinen omistaja Kenneth Hagnäs, Piia Vähäkankaan veli.

– Teimme pari vuotta sitten Horizonin kanssa huoltopalvelusopimuksen, jossa koneet huolletaan kerran vuodessa. Se on toiminut oikein hyvin, sillä laitteita ei ole tarvinnut huoltaa väliajoilla lainkaan. Tietysti kuluvia osia täytyy ajoittain vaihtaa, mutta sen voimme tehdä itse, Hagnäs kertoo.

Horizonin Suomen myynnistä vastaava Jukka Antosalo saa myös suitsutusta.
– Jukan kanssa on ollut loistava toimia. Se, että hän on ollut aikoinaan huoltomies, näkyy tietotaidossa. Kerrankin kävi niin, että kun kukaan ei osannut ratkaista nitomakoneemme ongelmaa, niin paikalla ollut Jukka selvitti tilanteen. Ei tavallista myyntimieheltä, naureskelee Hagnäs.

Forsbergilla työntekijöillä on hymy herkässä. Toinen vasemmalta on toimitusjohtaja Pia Vähäkankaan veli Kenneth Hagnäs. Taustalla Horizonin Stitchliner-työjuhta sarjanidontaan.

Horizonin laitteet palvelevat Forsbergilla sekä offset- että digipainotuotantoa. Laitteet ovat Hagnäsin mukaan jatkuvassa käytössä ja koneista saadaan läpi jopa yllättävän paljon tuotantoa.
– Luotettavuus on se juttu. Se, että laite toimii päivästä päivään, on arvokasta, Hagnäs sanoo.

Forsberg käyttää Horizonin laitteita suurelta osin puoliautomaattisesti. Työn koko ja muut tarvittavat tiedot ilmoitetaan koneen käyttöpaneelille, jonka jälkeen itse tuotanto on automaattista.
– Kyllähän viimeistelytuotanto saataisiin täysautomatisoitua esimerkiksi JDF:n avulla, mutta ennen sitä meidän pitäisi uusia koko tuotantojärjestelmä, Hagnäs kertoo.

Jo 107 vuotta

Forsberg on perustettu jo vuonna 1912. 2000-luvun alussa yritys osti Copy Rahkola Oy:n ja yritys tunnettiinkin pitkään nimellä Oy Forsberg Rahkola Ab. Rahkola jätettiin nimestä pois noin kaksi vuotta sitten, koska perustetta lisänimen käyttöön ei enää ollut. Yritys on puhekielessä aina tunnettu Forsberginä.

Sisarukset Pia Vähäkangas ja Kenneth Hagnäs ostivat Forsbergin itselleen 2010. Sitä ennen yrityksen omistivat sisarusten suku laajasti. Forsbergilla jo ennen kauppaa työskennellyt Hagnäs on työskennellyt koko ikänsä painotaloissa, joten hän tiesi mitä oli ostamassa. Pia Vähäkankaalla ei sen sijaan kokemusta alalta ollut, mutta paljon on tapahtunut hänen tultuaan veljensä kanssa omistajiksi.

– Heti vuonna 2010 otimme uuden suunnan yritykselle. Painomarkkinassa 2010 ei ollut mikään hyvä vuosi, mutta me näimme mahdollisuuksia. Kävimme läpi koko organisaation, asiakkaat ja uusimme myös laitteet, kertoo Vähäkangas, joka aloitti yrityksen operatiivisena toimitusjohtajana 2015.

Nyt yritys on jälleen ison uudistuksen kynnyksellä. Uudet pakkaustuotantoa varten rakennetut toimitilat ja mittavat investoinnit pakkaustuotannon koneisiin ovat rohkea veto pietarsaarelaisilta. Se on myös todennäköisesti oikea päätös, sillä pakkaukset ovat kasvava bisnesalue painoalalla. Pitkään hyvin toiminut printtituotanto antaa selkärankaa laajentaa tuotantoa. Printtituotannon viimeisenä lukkona jyskyttävät Horizonin takuuvarmat viimeistelykoneet. Näiden tietojen varassa ja osaavan sekä sitoutuneen henkilökunnan kanssa Forsbergin tulevaisuudelle on povattavissa menestystä.

Forsbergin uusiin tiloihin on suunnitteilla showroom, joka näkyy Pia Vähäkankaan taustalla.


Haluatko kuulla lisää Horizonin ratkaisuista?

Jukka Antosalo, p. 040 525 2214

 

Share: