Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Aallon harjalla tekstiilitulostamisessa

8.9.2023 09:30Uutiset » Advertoriaalit

Huom! Tämä on Epson Suomen maksullinen advertoriaaliartikkeli.

Aalto Yliopiston tekstiilisuunnittelun opiskelijat käyttävät Epsonin tulostimia aktiivisesti osana opintojaan.

Epson ja Aalto-yliopisto ovat tehneet jo vuosia yhteistyötä tekstiilitulostamisen saralla. Yhteistyö on hyvin hedelmällistä molemmille osapuolille – ja varsinkin opiskelijoille.

Aalto-yliopisto ja Epson järjestivät keväällä maisteritutkintoa suorittaville tekstiilisuunnittelun opiskelijoille Epson Textile Print -kilpailun, jossa opiskelijat pääsivät hyödyntämään Epsonin tekstiilitulostimia.

Opiskelijat saivat käyttää kahta tulostinta: SureColor SC-F7200 sublimaatiotulostinta sekä suoraan kankaalle tulostavaa SureColor SC-F2100 DTG-tulostinta. Molemmat tulostimet ovat pysyvästi Aalto-yliopiston opiskelijoiden käytettävissä. Itse asiassa kaikilla painokangassuunnittelun ja viimeistyksen kursseilla käytetään Epsonin tekstiilitulostimia, sillä ne ovat tarpeeksi helppokäyttöisiä ensimmäisten kurssien tulostimiksi ja mahdollistavat monenlaisten painopohjien käytön soveltavimmilla kursseilla.

– Epsonin tekstiilitulostimet sopivat hyvin Aalto yliopiston opetuspedagogiikkaan, koska niillä opiskelijat pääsevät käyttämään laitteita itse ja kokeilemaan ja oppimaan tekemisen kautta. Silti laitteet ovat vastaavat kuin mitä teollisuudessa on käytössä, joten tekemisen kautta opiskelijat oppivat myös teollisen valmistusmenetelmän, kertoo kilpailuprojektia vetänyt Aalto-yliopiston tekstiilisuunnittelun lehtori Maija Fagerlund.

Tekstiilisuunnittelun lehtori Maija Fagerlund (kuvassa oikealla) opastaa nuoria opiskelijoita käyttämään tekstiilitulostinta.

Epsonin kannalta yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa on tärkeä. Tulevat tekstiilialan ammattilaiset tulevat tutuiksi tulostusteknologian kanssa ja näkevät, mihin kaikkeen tulostimet taipuvatkaan. Esimerkiksi DTG-tulostimien (direct-to-garment) eli suoraan kankaalle tulostavien tulostimien markkina kasvaa jatkuvasti, ja siksi Epsonille on arvokasta saada yliopistolta käyttökokemuksia ja uusia ideoita siitä, miten tulostimia voidaan hyödyntää.

– Monet pienet ja keskisuuret yritykset käyttävät Epsonin digitaalista tekstiilitulostusta personoitujen tuotteiden valmistamiseen ja myyntiin. Teknologian tarjoamat mahdollisuudet ovat kuitenkin hyvin laajat. Esimerkiksi viime aikoina yleistynyt direct-to-film eli DTFilm-tulostus tarjoaa erittäin kustannustehokkaan ja joustavan vaihtoehdon, joka tuottaa erinomaista laatua, Epsonilla tekstiilitulostimien myynnistä vastaava Kenneth Hilapieli kertoo.

Kilpailutöitä olivat arvioimassa Epsonin Riina Lyly-Yrjänäinen (vas.) ja Kenneth Hilapieli sekä Aalto-yliopiston Maarit Salolainen. Kilpailutyöt esitellään 6.9.–6.10.2023 Aalto yliopiston Designs for a Cooler Planet -näyttelyssä Espoon Otaniemessä. Alla lisää kuvia tuomarointipäivästä.

Kaksi voittajaa

Epson Textile Print -kilpailussa opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella vähintään neljän kankaan kokoelma. Lähtökohtina kangaskokoelmien suunnittelulle ja toteutukselle olivat ekologisuus sekä kudotun, neulotun tai muulla tavoin muokatun painopohjan suhde painettuun kuvioon.

Kilpailun käynnisti Aalto-yliopistossa vierailleen belgialaisen tekstiilisuunnittelijan Daniel Henryn vetämä kaksipäiväinen työpaja. Henry muun muassa opasti opiskelijoita löytämään sopivan tasapainon painopohjan ja digitaalisen tekstiilitulostuksen välillä sekä yhdistämään kiinnostavia painopohjia kuoseihin.

Digitaalinen direct-to-garment-tekstiilitulostus mahdollistaa kierrätysmateriaalien käytön, ympäristöystävällisemmät musteet sekä tuotantotavat, jotka käyttävät paljon vähemmän vettä kuin analogiset menetelmät. Opiskelijat olivatkin huomioineet nämä kokoelmissaan ja hyödyntäneet runsaasti jo olemassa olleita tai muulla tavoin kierrätettyjä painopohjia ja lankoja.

Kaikkiaan yhdentoista kokoelman joukosta tuomaristo valitsi kaksi kokoelmaa kilpailun voittajiksi. Voittajat olivat Enni Lähderinne sekä Ilkhe du Toit. Voittajien lisäksi tuomaristo myönsi erityismaininnan Iris Kareojalle ja Anusuya Krishnavamylle. Tuomaristoon kuului Daniel Henryn ja Epsonin edustajien lisäksi tekstiilisuunnittelun professori Maarit Salolainen Aalto-yliopistosta.

– On uskomatonta kuinka upeaa jälkeä Epsonin tulostimilla on saatu aikaan. Halusin löytää opiskelijoiden töistä kokeilunhalua ja jännittävyyttä, ja onneksi sitä löytyi, Salolainen kertoo.


Enni Lähderinne oli nimennyt kokoelmansa savolaismurteen geeniperimää tarkoittavalla sanalla Perskieppi. Lähderinne käytti kokoelmassaan neuleita, jotka hän on itse neulonut aiemmilla kursseillaan puuvillasta ja kierrätetystä polyesterilangasta. Painatukset tekstiileille hän teki suoraan kankaalle tulostavalla Epsonin SC-F2100 -mallilla sekä Epson SC-F7200 -sublimaatiotulostimella.


Ilkhe du Toit oli saanut inspiraation kokoelmalleen kotitilansa hylätyistä suola-astioista. Kokoelmassaan hän tutki tapoja korvata viimeistyksiä, kuten suolaa vaativaa värjäystä, digitaalisen tulostuksen avulla. Hän hyödynsi taidokkaan kokoelmansa toteutuksessa sekä Epsonin SC-F2100-tulostinta että Epson SC-F7200 -sublimaatiotulostinta.

 


 

Uusi SC-F2200 DTG-/DTFilm-tulostin lisää tuottavuutta

Epson esitteli Fespassa 2023 uuden SC-F2200-mallin, joka yhdistää direct-to-garment- ja direct-to-film-tulostuksen parhaat puolet. Edeltäjäänsä SC-F2100- malliin verrattuna uusi tulostin on muun muassa 35 % nopeampi, kooltaan pienempi ja siinä on suuremmat mustepakkaukset.

Kysy lisää Epsonin valtuutetuilta jälleenmyyjiltä!

Array
Share: