Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Taidetta porraskäytäviin

VUODEN 2022 PARHAAT PRINTIT -CASE: LAPTI JA VANERITAIDETTA KERROSTALOON
Teksti: Tiina Ruulio
Kuvat: Hansaprint & Lapti

Laptin rakennuttaman turkulaisen asuinkerrostalon visualisointia vaneritaiteella edisti Turun kaupungin sitoutuminen prosenttiperiaatteeseen. Sen tarkoituksena on, että vähintään yksi prosentti Turun kaupungin hankkeiden rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen. Laptin tapauksessa taiteeseen investointi oli vapaaehtoinen valinta.

Rakennusliike Lapti halusi elävöittää neljän Turkuun rakennettavan uuden asuinkerrostalon porraskäytäviä taiteella. Lopputuloksesta vastasivat SAV Taidekollektiivi ja Hansaprint.

Kerrostalojen rappukäytävistä muodostuu helposti regulaation sekä muiden asioiden seurauksena kliinisiä ja monotonisia tiloja, joten halusimme lisätä niiden viihtyisyyttä ja tuoda ripauksen kodinomaisuutta myös puolijulkisten tilojen puolelle, kertoo Laptin rakennuttajapäällikkö Ville Raitanen.

Taideprojektin rajaavaksi tekijäksi tuli uusien talojen rakennusaikataulu. 

– Lähdimme siitä ajatuksesta, että taide täytyy tuoda valmiina porraskäytävään, sillä loppuvaiheen rakennusaikataulu viimeistelytöiden osalta on aina työntäyteinen, jatkaa Raitanen.

Sinänsä julkinen taide ei ole vieras asia Laptilla, sillä grafiikkaa on käytetty aiemmin mm. talojen ulkoseinissä. Myös julkisivuun integroituja lasitaideteoksia on hankittu.

Rappukäytäviin tarkoitettujen taideteosten lopulliseen tulostukseen tuli ensin mutkia matkaan, kun Laptilta kerrottiin, että vaneria ei saa laittaa sellaisenaan rappukäytävään, vaan se piti palosuojata. Sekin lopulta onnistui hyvin.

Muraaleja, alikulkutunneleita, porraskäytäviä

Julkiseen taiteeseen erikoistuneelle SAV (Street Art Vantaa) Taidekollektiiville projekti oli mieluinen, sillä porraskäytäväteoksia ei tarvinnut toteuttaa kesän kiireisen ulkomaalaussesongin aikana.

– Olemme tehneet paljon talon ulkoseinien muraaleja ja alikulkutunneleita sekä nykyään yhä enemmän julkista taidetta, kertoo taidevastaava Maikki Rantala.

Porraskäytävätaiteessa taidekollektiivi halusi ajatella, minkälainen teos voisi auttaa asukkaita viihtymään ja orientoitumaan sisällä. Myös taloyhtiön nimi, tarina ja vaikkapa paikalla tehty arkeologinen tutkimustyö olivat hyviä inspiraation lähteitä. 

Rantalalla oli ennestään kokemusta suurkuvatulostuksen toteutuksista mm. Turun lastensairaalassa (vaneriset säilytyslokerikot) sekä Tampereen ratikan taiteesta (teipatut sähkökaapit).

Turkulaisen Hansaprintin myyntipäällikkö Jorma Nylander kertoo, että porraskäytävätaiteen tulostusprojekti tuli hänelle aivan yllättäen. Maikki Rantala otti Nylanderiin yhteyttä ja kysyi, pystyisikö Hansaprint tulostamaan taidetta vanerille.

”Oli selvää, että meidän piti katsoa tarkasti, minkälaiselle vanerille voimme ylipäätään tulostaa. Tavallinen rautakauppavaneri ei projektiin riittänyt”, sanoo Hansaprintin myyntipäällikkö Jorma Nylander.

Tauluja tehtiin lopulta kolmessa erässä viime touko-syyskuussa, yhteensä 30 kappaletta.  

– Oli selvää, että meidän piti katsoa tarkasti, minkälaiselle vanerille voimme ylipäätään tulostaa. Tavallinen rautakauppavaneri ei projektiin riittänyt, sillä UV-tulostinten herkät tulostuspäät eivät kestäisi vanerin epätasaisuutta.

Nylander kuuli lopulta Salossa sijaitsevasta yrityksestä Mahogany Oy:stä, joka tekee laadukasta lentokonevaneria. 

– Teimme kaupat ja yhden koetulostuksen Maikin töistä, sillä aikaisemmat kokemukset ohuelle vanerille tulostamisesta olivat olleet ongelmallisia.

Taiteeseen haluttiin investoida

Ville Raitanen kertoo, että Lapti halusi antaa taiteilijoille vapaat kädet töihinsä. 

– Toivoimme kuitenkin, että taideteosten aiheet liittäisivät talot asuinalueen historiaan ja luonteeseen. Esimerkiksi Herttuankulman uudisrakennukset sijaitsevat lähellä Turun linnaa. Siellä korttelimme rakennukset on nimetty keskiaikaisten soittimien mukaan. Toivoimme  tietysti näiden teemojen näkyvän porraskäytävätaiteessa.

Julkista tai puolijulkista taidetta on osaltaan edistänyt myös Turun sitoutuminen prosenttiperiaatteeseen. Sen tarkoituksena on, että vähintään yksi prosentti Turun kaupungin hankkeiden rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen. Laptin tapauksessa taiteeseen investointi oli vapaaehtoinen valinta.

Laptin rakennuttajapäällikkö Ville Raitanen kertoo, että Lapti halusi antaa taiteilijoille vapaat kädet töihinsä: ”Toivoimme kuitenkin, että taideteosten aiheet liittäisivät talot asuinalueen historiaan ja luonteeseen.”

Palosuojaus toi mutkia matkaan

Hansaprintin Nylander kertoo, kuinka rappukäytäviin tarkoitettujen taideteosten lopulliseen tulostukseen tuli kuitenkin mutkia matkaan. Laptilta kerrottiin, että vaneria ei saa laittaa sellaisenaan rappukäytävään, vaan se pitäisi paloturvallisuusmääräysten mukaan palosuojata.

– Kun koelakkaus tuli takaisin palosuojalakkauksesta, olimme aivan ihmeissämme, koska taulun värit olivat aivan sameat ja pinnalla oli ohut kerros jotain valkoista höttöä. Tulimme suojauksen tehneen yrityksen kanssa yhdessä siihen lopputulokseen, että palosuoja-aine reagoi oudosti UV-värin kanssa. Päätimme kokeilla asiaa toisin päin: Lähetimme vanerilevyn ensin lakkaukseen, jonka jälkeen tehtiin itse tulostus. Tällä kertaa värit toistuivat tasaisesti vanerin pinnassa, mutta samalla vanerin pintakuvio tuli kauniisti esille.

TOP 3 – nämä asiat vakuuttivat Print&Median raadin:

  • Taidetta edistävä prosenttiperiaate
  • Kotimaisen koivuvanerilevyn hyödyntäminen
  • Asuintalojen elävöittäminen printillä

 


 

–> Lisää ajankohtaisia uutisia, aiheita ja ilmiöitä graafisen ja visuaalisen viestinnän alalta: Tilaa Print&Media-lehti

–> Tutustu muihin Vuoden 2022 parhaat printit -juttuihin tästä.

 

 

 

Share: