Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Printtiä skeittiskenessä

VUODEN 2022 PARHAAT PRINTIT -CASE: NAPALM CUSTOMIN SKEITTILAUDAT
Teksti: Jarkko Hakola
Kuvat: Napalm Custom

Perinteisesti grafiikat skeittilautoihin tehdään siirtokuvilla heat transfer -kalvoilta, kuten kuvan laudoissa. Napalm Custom käyttää tätä tekniikkaa vain puupohjaisissa rullalaudoissa. Miinuspuolena on heat transfer -grafiikan nopea poiskuluminen.

Tamperelainen Napalm Custom valmistaa skeittilautoja. Ja perhanan tyylikkäitä sellaisia. Tyylikkyys luodaan puuntyöstöllä ja printillä.

Skeittilautojen laatu luodaan oikealla puuvalinnalla ja tyylikkyyden luo visuaalinen printti, joka voi olla kaikkea maan ja taivaan väliltä: räikeä, hillitty, minimaalinen, tarinallinen ja niin edelleen. 

Napalm Custom valmistaa todella tyylikkäitä lautoja räätälinomaisesti yksi kerrallaan. Se kuuluu skeittiskeneen. Tulostukseen on valittavissa erilaisia tekniikoita. Haastattelimme yrityksen perustajaa Mikko Huttusta.

Miten lautojen tuotantoprosessi etenee?

– Kaikki alkaa komponenttien valinnasta. Kutakin lautarakennetta vastaa tietyt lujitekerrokset ja tietty määrä puukerroksia oikeassa järjestyksessä. Ensimmäinen vaihe tuotannossa on kasata lautarakennetta vastaavat komponentit oikeaan järjestykseen. Tämän jälkeen komponentit liimataan kiinni toisiinsa ja rakenne prässätään muotissa muotoonsa. Mikäli laudassa käytetään ”slick-pohjaa”, prässätään tämä kerros laudan pohjaan jo tässä vaiheessa. Tämän vaiheen lopputuloksena on leikkaamaton aihio, mistä voidaan muotoilla minkä tahansa muotoinen ja kokoinen rullalauta.

– Seuraava vaihe on laudan trukkireikien poraus ja laudan muotoilu lopulliseen muotoonsa CNC-koneella. Lopuksi laudan reunat pyöristetään ja lauta viimeistellään. Slick-pohjainen lauta on tämän jälkeen valmis. Mikäli laudan pohjassa on puukerros, pitää grafiikka kiinnittää siihen erillisessä prosessissa, missä grafiikka siirretään laudan pohjaan heat transfer -kalvolta tietyssä lämpötilassa ja paineessa, jollain grafiikka tarttuu puupinnan lakkakerrokseen.

Slick-pohjaisissa rullalaudoissa grafiikka on suojassa ohuen muovikalvon alla. Muovikalvo ja sisälle jäävä tulostegrafiikka prässätään osaksi laudan rakennetta. Myös lumilautojen pohjakuvat toteutetaan vastaavalla tekniikalla, mutta huomattavasti paksumpaan polymeerikerrokseen.

Mikä valmistuksessa on haastavinta?

– Haastavinta valmistuksessa on se, että prosessin kaikki vaiheet CNC-työstöä lukuunottamatta ovat käsityötä ja tästä syystä lopputulos on altis inhimillisille virheille. Toki valtaosan vaiheista voisi automatisoida, mutta se vaatii investointeja, jotka olisivat järkeviä vasta nykyistä suuremmilla tuotantomäärillä. Rullalautojen valmistusprosessi Napalm Custom Oy:ssä on lähtökohtaisesti suunniteltu siten, että prosessin kaikki vaiheet ovat yksinkertaisia ja siten helposti skaalautuvia.

Millä tekniikalla lautojen painatus toteutetaan?

– Grafiikat on toteutettu lautarakenteista riippuen kahdella eri tavalla. Perinteisesti grafiikat tehdään siirtokuvilla heat transfer -kalvoilta. Myös me käytämme tätä tekniikkaa, mutta vain puupohjaisissa rullalaudoissa. Puupohjaan siirretty heat transfer -grafiikka kuluu pois kuitenkin hyvinkin nopeasti.

– Käytämme myös slick-pohjia rullalaudoissa, joissa grafiikka on suojassa ohuen muovikalvon alla. Tämä muovikalvo, minkä sisäpinnalla grafiikka on, prässätään osaksi laudan rakennetta. Slick-laudat on kehitetty siitä syystä, että ne luistaisivat paremmin kuin puupohjaiset laudat. Se edesauttaa temppuja, joissa liu’utaan laudan pohjalla.

Napalm Customin perustaja Mikko Huttusen mukaan skeittilautojen valmistaminen on yhdistelmä käsityötä ja automaatiota. Valtaosan valmistuksesta voi automatisoida, mutta tietty määrä käsityötä jää aina jäljelle. Tällä hetkellä Napalm Custom pystyy valmistamaan 50–100 lautaa viikossa.

Onko teillä painokumppaneita?

– Painokumppanien löytäminen on ollut haastavaa. Suomessa ei ole tietääkseni ainuttakaan yritystä, missä voisi teettää rullalautoihin soveltuvia heat transfer -kalvoja. Näille olisi kysyntää käytännössä jokaisen suomalaisen rullalautayrityksen lautoihin, sillä nykyisin kalvot tilataan ulkomailta. Olen itse käyttänyt heat transfer -kalvoihin alihankintaa Puolasta, Tsekeistä, Englannista ja Kiinasta.

– Slick-kalvot tilaan valmiiksi painettuna Euroopasta. Olen myös painanut kuvia itse slick-kalvoihin. Se onnistuu käyttämiini polymeerikalvoihin sublimaatiotulosteesta siirtämällä. Sublimaatiotulosteita olen teettänyt Suomessa mm. Pepeco Ky:ssä. Periaatteessa UV-tulostus pitäisi olla myös mahdollista mutta en ole sitä itse kokeillut, vaikka tätä tulen varmasti vielä tavalla tai toisella kokeilemaan, kunhan löydän oikean yhteistyökumppanin. 

Kuka suunnittelee lautojen designin?

– Valtaosan rullalautojemme grafiikoista on suunnitellut Tero ”Mappe” Malinen villien ideoidemme ja Mapen mielen tuotoksen fuusiona. Myös Juha Pönkänen on tehnyt meille grafiikoita. Voimme toteuttaa myös personoituja grafiikoita, mutta tämä vaatii joko oman sublimaatiotulostimen tai yhteistyökumppanin, kenellä teetämme sublimaatiotulosteet. Mikäli UV-tulostus onnistuu, on sen kanssa samat mahdollisuudet. Personoitujen heat transfer -grafiikoiden valmistaminen vaatisi myös yhteistyökumppanin. Yksi mahdollisuus personointiin olisi myös tulostus suoraan puuviilun pintaan ja tässäkin tapauksessa tarvitsisimme yhteistyökumppania tai omia laiteinvestointeja.

Missä hinnoissa lautanne pyörivät? 

– Rullalautamme maksavat 139-155 euroa riippuen laudan rakenteesta. Personoidusta laudan muodosta veloitamme erikseen, kuten myös personoiduista grafiikoista.

TOP 3 – nämä asiat vakuuttivat
Print&Median raadin:

  • Osoittaa minne kaikkialle printti ulottuu
  • Upeasti toteutetut grafiikat
  • Rouhea käsityöläismeininki

 

–> Lisää ajankohtaisia uutisia, aiheita ja ilmiöitä graafisen ja visuaalisen viestinnän alalta: Tilaa Print&Media-lehti

–> Tutustu muihin Vuoden 2022 parhaat printit -juttuihin tästä.

Share: