Restonomin koulutuksella painotalohommia

7.5.2021
Michael Sirviö ajautui vaimonsa kautta töihin vaasalaiseen painotaloon. Hänen mielestään painoala on erityisesti palveluala.

Mitä kuuluu työnkuvaasi ja millainen on tyypillinen työpäiväsi?

– Jokainen päivä on erilainen, haasteita riittää ja aina on mahdollisuus oppia uutta. Vastaan Waasa Graphicsilla tuotannosta. Varmistan, että työt menevät sujuvasti aikataulussaan tuotannosta läpi ja laatu pysyy hyvänä. Työnkulku ja siihen liittyvät järjestelmät kuuluvat työnkuvaani. Tietenkin rooliin kuuluu myös se, että meillä on tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet töiden tekemiseen. Tuuraan tarvittaessa myös digipainajia. Lisäksi näen, että meidän jokaisen työntekijän rooliin kuuluu myös myydä. Sillä en tarkoita, että jokaisen täytyisi soitella asiakkaille, vaan että jokainen työntekijä pystyy erilaisissa kohtaamisissa tuomaan esille yritystä ja sen tuotteita.

Ikä: 44 vuotta
Vuodet graafisella alalla: 14 vuotta
Työpaikka: Waasa Graphics Oy
Yhtiön sijainti: Vaasa
Mottosi: Palvele muita niin kuin itse haluat tulla palvelluksi.

Miten olet päätynyt graafiselle alalle?

– Heh, Waasa Graphics on vaimon suvun omistuksessa oleva yritys – eli suoraan sanottuna vaimoni kautta. Nuorena poikana olin kyllä Hangossa töissä apupoikana kirjapainossa. Oma koulutustausta on restonomi eli ravintola-alan koulutus. Aloitin Waasa Graphicisilla vuonna 2006–2007. Täytyy muuten sanoa, että painoalalla on monia samankaltaisuuksia kuin ravintola-alalla. Aina täytyy tehdä tehokkaammin ja sujuvammin, jotta viivan alle jäisi enemmän. Ja vaikka painotalossa on tekniikkaa, niin eniten tämä on mielestäni palveluala.

– Meillä oli vaimoni kanssa hetken aikaa myös oma pienpainoyritys, WG Print. Se sulautettiin osaksi Waasa Graphicsia, muistaakseni vuonna 2016.

Mikä alassa sinua viehättää / harmittaa?

– Mahdollisuus kehittää ja tehostaa viehättää. Jokainen päivä on erilainen. Sitten taas jos kuulen lauseita ”ollaan aina tehty näin” tai ”ollaan kokeiltu ennenkin”, ei innosta minua. Jos jotain on kokeiltu joskus aiemmin, ei tarkoita sitä, etteikö se nyt voisi toimia. Olen kuullut näitä lauseita puhuessani messuilla tai muissa tilaisuuksissa vanhemman ikäluokan kanssa. Itse kyllä kannatan kokeilemisen kulttuuria.

Mitkä ovat rakkaimmat työvälineesi?

– Aivot, kädet ja suu. Ja tietenkin puhelimen on oltava lähellä, se on välttämätön. Toki tietokonetta ja sähköpostia tarvitaan, mutta ne eivät ole kovin rakkaita. 

Missä haluaisit itse kehittyä? Entä miten koko alan tulisi kehittyä?

– Haluan kehittää osaamistani varsinkin erilaisten tekniikoiden osalta: mustesuihku, suurkuvatulostus ja digitalisointi. Esimerkiksi arkistojen digitalisointi skannaamalla tulee yleistymään. Ja mitä kaikkea se mahdollistaa? Erilaisia mahdollisuuksia tulee etsiä ja löytää koko ajan, sillä polkemalla paikalla ei päästä koskaan perille saatikka eteenpäin.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

– Aika kuluu pitkälti lasten harrastusten parissa eli pesäpallon ja jalkapallon. Toimin myös Vaasan Maila -pesäpalloseuran hallituksen puheenjohtajana. Toiveena on ollut jo pitkään ehtiä olla mökilläkin jokunen päivä kesällä.

Terveisesi alalle?

– Pyritään kaikki kehittämään alaa kiinnostavaksi myös muille. Olkaamme myös ylpeitä alastamme eikä pelätä digitalisaatiota. Ja toivottavasti yhteiskunta tapahtumineen aukeaa pian. Sillä on iso merkitys meidän alalle.

 


 

Tekijä-palstalla haastatellaan graafisen viestinnän alalla työskenteleviä henkilöitä. 

Share: