Mikko ratkoo tilanteita

27.3.2021
Mikko Salo kokee työssään mukavimpana erilaisten prosessien toimintaan saamisen tai yhdessä tiimin kanssa kestävien ratkaisujen löytämisen erilaisiin arjen tilanteisiin.

Työnkuvasi Origoksella ja tyypillinen työpäiväsi?

– Meikän työnkuva on aika moninainen. Tuotantopäällikön roolin alla vastaan operatiivisesta tuotannosta, mutta isolta osin työnkuvaani kuuluu kehitysprojektit tuotannossa ja koko organisaatiossa sekä yrityksen johdolliset tehtävät. Tyypillinen työpäivä on varsinkin näin koronan muokkaamina aikoina vaikea lokeromaisesti määritellä, mutta se sisältää operatiivisella puolella tuotantotiimin tukemista juoksevien tilanteiden ratkomisessa ja reprotyötä – samalla tasapainotellen verkkotilausjärjestelmän ja työnkulkuprosessien kehitystyötä, ERP-implementaation kimpussa tekemistä, myynnin tukea ynnä muuta sellaista. Sitten on tietenkin yrityksen juoksevia asioita vielä siihen päälle.

Ikä: 46v
Vuodet alalla: +15
Titteli: Production Manager, CO-Founder
Yhtiö: Origos Oy (digipainotalo)
Sijainti: Espoo
Motto:  Kohdataan tosiasioina, ei uhkina; mahdollistaen ei torjuen!

Miten olet päätynyt graafiselle alalle?

– Graafiselle alalle liu’uin vähän sattumalta. Työskentelin 2000-luvun alussa toimistopalveluita tuottavassa yrityksessä vastaten postituspalveluista ja pienimuotoisista tulostuspalvelutoiminnoista. Saman firman rinnalla toimi myös yhden miehen kopiopalveluyritys, johon omistajan vaihdoksen kautta lähdin töihin uusien haasteiden merkeissä. Sillä tiellä on pysytty ja lopulta perustimme kollegoiden kanssa oman yrityksen, Origos Oy, vuonna 2015.

Mikä alassa viehättää / harmittaa?

– Graafisen alan tietyn tyyppinen kompaktius on viehättävää: yhteistyökumppaniverkosto on läheinen yhteisö ja alan toimijat yleensäkin tuntuvat jollain tapaa samalta jengiltä. Toiminnassa tarvittavien ratkaisuiden etsiminen ja kehittäminen on perinteisen ostaja/myyjä -suhteen sijaan monesti aitoa ”kehitämme yhdessä” -meininkiä.
– Haastavana asiana koen liiketoiminnan kannattavuuden tuottavuuden näkökulmasta, kun puhutaan erityisesti kaupallisen printin piensarjoista. Toisinaan prosessikehityksen äärellä tuntuu, että sama panostus voisi kantaa huomattavasti pidemmälle toisenlaisessa tuotanto- ja markkinaympäristössä. Toisaalta kuitenkin pelikentällä tarjolla oleva kehityspotentiaali inspiroi touhuamaan kohti suuria päämääriä.

Rakkaimmat työvälineesi?

– Ha ha paha! Se vähän vaihtelee myös. Voiko työtiimiä nimittää työvälineeksi näin esimiehen näkökulmasta? Se on kylläkin rakas. Monesti joku uusi investointi (kone tai ohjelmisto) innostaa, mutta sen vakiintuessa käyttöön, jää se omalta osaltani marginaaliin. Sanoisin ehkä, tulevaisuuteen tähdäten, että näen juuri starttivaiheessa olevan uuden työnkulkujärjestelmämme aika rakkaana työvälineenä. Osa-alue itsessään on tärkeä ja sen puolen kehittäminen on rakkaassa osassa, ja usko isoihin kehitysaskeliin on projektin myötä kova.

Mukavinta työssäsi?

– Mukavimpana koen erilaisten prosessien toimintaan saamisen tai yhdessä tiimin kanssa kestävien ratkaisujen löytämisen erinäisiin päivittäisiin tilanteisiin. Kyse voi voi olla pienistäkin jutuista, tilanteista, joissa aiemmin on toistettu manuaalisesti samanlaista asiaa tai asiakokonaisuutta, ja johon kehittämällä saadaan automaatiota/vakiointia mukaan niin, että työn sujuvuus ja tuottavuus kasvaa ja laatu pystytään varmistamaan. Asiaa voisi verrata kivireen vetämiseen: rekeä kun kiskoo, pysähtyy se heti kun kiskomisen lopettaa. Mutta jos onnistuu rakentelemaan kiskoilla kulkevan kärryn, kulkee se pikku tuuppaisulla pitkän matkaa ihan itsekseen. Tätä ideologiaa kun saa sovellettua pienissäkin osakokonaisuuksissa, tuntuu se mukavan merkitykselliseltä. Siinä kun vielä kustannuslaskennan ja tuotetun arvon näkökulmasta alkavat numerot näyttää paremmilta niin ”nami nami”.

Yhteistyö-kumppaniverkosto on läheinen yhteisö ja alan toimijat yleensäkin tuntuvat jollain tapaa samalta jengiltä.

Missä haluaisit kehittyä? Entä miten koko alan tulisi kehittyä?

– Omalla kohdalla suurin mielenkiinto on juuri organisaation ja prosessien kehityspuolen eri osa-alueet. Sellaiset osa-alueet, jotka omina osakokonaisuuksinaan liittyvät laajemmin koko toimintamallin ja asiakaskokemuksen kehittämiseen. Niitä ovat esimerkiksi automaatio, tekoäly ja järjestelmäintegraatiot. Uskon myös koko alan tulevaisuuden kannalta näiden osa-alueiden nälkäisen kehityksen olevan tärkeässä roolissa, kun ymmärretään, että tuottavuuden kasvu on keskipisteessä kilpailukyvyn kehittämisessä ja alan hyvinvoinnin perustana.

Kuka tekee mielestäsi alalla hienoimpia juttuja?

– Tätä asiaa jäin pohtimaan vähän paikoilleen. Yksittäisiä ”wow, toihan on nerokas” -hetkiä tulee aina silloin tällöin, mutta en saa tökättyä sormea mihinkään tiettyyn tahoon, joka tämän tunteen kutittelisi pintaan säännöllisesti. Ehkä nimeämättä mitään tahoa erityisesti, nostan hattua niille huomaamilleni toimijoille, jotka koronatilanteen edessä ovat löytäneet innovatiivisia ratkaisuja omia tuotantolinjojaan hyödyntäen.

Terveisesi alalle?

– Keskitytään uusiin innovaatioihin ja tuottavuuteen, eikä silmät sokkona kilpailla hinnoilla.


 

Tekijä-palstalla haastatellaan graafisen viestinnän alalla työskenteleviä henkilöitä.

Share: