Ympäristökuormaa vähennetään etikettialalla

3.10.2017 07:07Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kuva: UPM Raflatac.

Etikettialallakin kestävä kehitys on nousemassa entistä suuremmaksi teemaksi. Tämä näkyi Labelexpo-messuilla esimerkiksi siinä, että suuret etikettien materiaalivalmistajat Avery Dennison, Lintec, Taghleef ja UPM Raflatac esittelivät kaikki uusia ratkaisuja, jotka vähentävät ympäristökuormaa.

Tämä tapahtuu esimerkiksi vähentämällä liuotinten käyttöä, ohentamalla materiaaleja ja korvaamalla niitä uusilla materiaaleilla.

Avery Dennisonilla on kunnianhimoiset tavoitteet kestävän kehityksen edistämiseksi. Labelexpossa yhtiö esitteli mm. FSC-sertifioidusta kierrätyspaperista valmistettuja etikettien pohjapapereita. Toinen uutuus oli ClearIntent-tuotevalikoima, joka sisältää erilaisia ympäristöystävällisiä materiaaleja etikettien tekoon. Kriteereinä tuotevalikoimassa ovat vastuullinen hankinta, materiaalin vähentäminen ja kierrätys.

Avery Dennison halusi myös konkretisoida ympäristötyötään ja teki puolet osastonsa rakenteista asiakkailtaan keräämästä kierrätysmateriaalista. Etikettien pohjapaperijäte yhdistettiin puukuidun kanssa uudeksi Ecor-rakennusmateriaaliksi.

Raflatac esitteli mielenkiintoisen RafBio PE85 -kalvomateriaalin. Se on 80 prosenttisesti valmistettu biomuovista ja toimii kuten tavallinen PE-kalvo. Raflatac esitteli myös kestävän kehityksen mukaisia RafNXT+ -tuotteita sekä vakiintunutta RafCycle-konseptia etikettien pohjapaperien kierrätykseen.

Raflatac ilmoitti valinneensa Henkelin ympäristöpalkintonsa RafCycle Awardin voittajaksi. Henkel on sekä Raflatacin raaka-aineiden toimittaja että etikettien käyttäjä. Yksi esimerkki Henkelin ympäristötyöstä on yhtiön kauneustuotteiden tehdas Mariborissa Sloveniassa. Se on liittynyt RafCycle-ohjelmaan yhtiön kolmantena tehtaana. Niiltä kerätään etikettien pohjapaperijätettä, josta jalostetaan painopaperia UPM:n Plattlingin tehtaalla Saksassa.

Myös väreissä näkyi paljon kehitystä siihen suuntaan, että liuotinpohjaisia värejä korvataan vesipohjaisilla väreillä ja värien migraatioaste pienenee.

Reino Lantto

Share: