VTT:lle painetun älyn tutkimusprofessori

22.2.2018 08:32Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Jussi Hiltunen. Kuva: VTT.

TkT Jussi Hiltunen on aloittanut VTT:llä painetun älyn tutkimusprofessorina. Hän vastaa painetun elektroniikan ja optiikan tutkimuksen edistämisestä kohti sovellettua hyödyntämistä. Tavoitteena on kasvattaa painomenetelmien osuutta kokonaisvalmistusketjussa.

Hiltusella on vankka kokemus optiikka- ja elektroniikkakomponenttien valmistus- ja integrointiteknologioista. Hän on ollut lukuisissa hankkeissa kehittämässä materiaaleja ja tuotantomenetelmiä integroitujen fotoniikkajärjestelmien toteuttamiseksi esimerkiksi mobiili-, tietoliikenne- ja sensorisovelluksiin. Hänen vastuualueeseensa on kuulunut viimeksi VTT:n erikoistutkijana massatuotannollisten painomenetelmien hyödyntäminen laajan pinta-alan ja kertakäyttöisten sensorien valmistuksessa.

– Painoteknologioiden ja materiaalien kehittyessä yhä useampaa alusta- ja komponenttirakennetta pystytään tuottamaan rullalta rullalle -menetelmällä, mikä mahdollistaa laajat soveltamismahdollisuudet. Kyse ei ole pelkästään optiikasta tai elektroniikasta vaan siitä, miten useat eri toiminnallisuudet saadaan yhdistettyä kokonaisuudeksi, Hiltunen tarkentaa.

– Tavoitteena on valmistaa painotekniikoita hyödyntämällä mahdollisimman integroituja sensorijärjestelmiä ympäristön ja ihmisen tilan määritykseen. Tutkimushaasteena on tuoda niihin yhä enemmän suorituskykyä ja helppokäyttöisyyttä kunkin sovellusympäristön tarpeisiin. Ala tarjoaa mahdollisuuden parantaa merkittävästi perinteisiä ratkaisuja ja ennen kaikkea luoda uusia konsepteja, Hiltunen uskoo.

Painettu äly ja älyelektroniikka ovat aloja, joilla VTT:llä on maailmanluokan osaamista ja infrastruktuuria. VTT:llä on myös kattava näkemys erilaisten moniteknologisten järjestelmien toteuttamisesta painotekniikoilla, sanoo tietointensiivisten tuotteiden ja palvelujen liiketoimintajohtaja.

Share: