VTT kehitti anturin elintarvikepakkauksiin

8.5.2015 07:37Uutiset » Tuotteet ja palvelut

VTT on kehittänyt anturin, joka tunnistaa pilaantumisen tuloksena syntyvän etanolin elintarvikepakkauksen ilmatilasta. Anturin signaali on luettavissa langattomasti vaikkapa kännykällä. Tuotteelle etsitään kaupallistajaa.

Anturi havaitsee elintarvikkeiden pilaantumisesta johtuvan, pakkauksen ilmatilaan muodostuvan etanolin. Etanoli on hiilidioksidin ohella pilkottujen tuoreiden hedelmien pääasiallinen haihtuva pilaantumistuote. Anturin informaatio välittyy pakkauksesta asiakkaalle lukulaitteen avulla, ja tieto tallentuu digitaalisessa muodossa etäpalvelimelle. Etanolianturi soveltuu myös muuhun käyttöön ja toimii esimerkiksi alkometrinä.

Anturissa tunnistava kerros on osa radiotaajuista etätunnistetta, RFID-tagia, ja anturin informaatio on luettavissa langattomasti RFID-lukijalla, jollainen voi olla esimerkiksi älypuhelimessa. Anturi ja RFID-tagi pystytään valmistamaan painoteknisesti etiketin tai tarran muotoon. Näin anturista saadaan hinnaltaan riittävän edullinen elintarvikepakkauksissa käytettäväksi.

Kuva: VTT.

Share: