Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Tuotteiden viherpesun kieltävä direktiivi etenee

18.1.2024 09:28Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Ympäristöväitteitä on yhä enemmän pakkauksissa. Kuva: Unsplash/Brian Yurasits.

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona 17.1. lopullisesti direktiivin, jolla parannetaan tuotteiden merkintöjä ja kielletään harhaanjohtavat ympäristöväitteet. Direktiivin tarkoituksena on suojella kuluttajia harhaanjohtavalta markkinoinnilta ja auttaa heitä tekemään parempia ostopäätöksiä.

EU:n kiellettyjen kaupallisten menettelyjen luetteloon lisätään joukko ongelmallisia markkinointitapoja, jotka liittyvät viherpesuun ja tuotteiden varhaiseen vanhenemiseen. Uusilla säännöillä pyritään ennen kaikkea tekemään tuotteiden merkinnöistä selkeämpiä ja luotettavampia kieltämällä ilman todisteita esitettyjen yleisten ympäristöväitteiden käyttö. Niitä ovat muun muassa ”ympäristöystävällinen”, ”luonnollinen”, ”biohajoava”, ”ilmastoneutraali” ja ”ekologinen”.

Myös kestävyysmerkintöjen käyttöä ryhdytään sääntelemään, koska niiden yhä laajempi käyttö ja verrattavien tietojen puuttuminen ovat aiheuttaneet sekaannusta. Tulevaisuudessa saa käyttää vain sellaisia kestävyysmerkintöjä, jotka perustuvat hyväksyttyihin sertifiointijärjestelmiin tai ovat viranomaisten laatimia.

Direktiivi kieltää myös päästökompensaatioon perustuvat väitteet, joiden mukaan tuotteella on niiden vuoksi neutraali, vähäinen tai myönteinen vaikutus ympäristöön. Direktiivi hyväksytään lopullisesti EU:n neuvostossa.

Uuden lain toinen tärkeä tavoite on saada tuottajat ja kuluttajat kiinnittämään enemmän huomiota tavaroiden kestävyyteen. Tulevaisuudessa tuotteiden takuutietojen on oltava näkyvämpiä. Lisäksi perustetaan uusi yhdenmukaistettu merkki, joka antaa enemmän näkyvyyttä tavaroille, joiden takuuaika pidempi.

Uuden direktiivin on tarkoitus toimia yhdessä viherväitteitä koskevan direktiivin kanssa, josta keskustellaan parhaillaan parlamentin valiokunnissa.

Array
Share: