Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Tietokirjojen myynti laskussa, fiktio nousussa

11.11.2022 11:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Helsingin Kirjamessuilla oli lokakuussa yli 77 000 kävijää ja kirjamyynti oli korkealla tasolla. Kuva: Messukeskus/Emmi Kähkönen.

Suomalaisten kustantajien kirjamyynti on euroina kokonaisuutena kasvanut tammi-syyskuussa, mutta kasvu tulee vahvasti sähköisistä julkaisuista. Painettujen tietokirjojen myynti on laskenut selvästi, mutta kaunokirjallisuus sekä lasten ja nuorten kirjat myyvät hyvin myös painettuina.

Kustannusyhdistyksen neljännesvuositilaston mukaan kustantajien kirjamyynti kasvoi tämän vuoden tammi-syyskuussa 4,7 % ja oli 103,3 milj. euroa. Sähköisten julkaisujen kuten äänikirjojen myynti nousi 11,8 % ja oli lähes yhtä suurta kuin painettujen kirjojen myynti. Kaunokirjallisuuden myynti kasvoi vahvasti, 12,5 %.

Painettujen kirjojen myynti laski lievästi, 1,4 %. Lasku tuli kokonaan tietokirjoista, joiden myynti laski euroina 9,8 % ja kappaleina 11,1 %. Kaunokirjallisuuden myynti nousi 6,7 % ja sarjakuvien 4,3 %. Kasvu tuli tosin etupäässä kirjojen hintojen noususta.

Suomessa painetut kirjat ovat tänä vuonna menneet selvästi paremmin kaupaksi kuin Ruotsissa. Siellä painettujen kirjojen myynti on laskenut 5,1 % yhdeksän kuukauden aikana. Pokkareiden myynti on kuitenkin kasvanut 4,7 % ja pudotus tulee muista kirjaformaateista.

Ruotsissa ei ole ollut alkuvuonna aivan samanlaista sähköisten kirjojen boomia kuin Suomessa. Tästä johtuen koko kirjamyynti on laskenut lievästi, 1,7 %. Ruotsin tilastot kokoavat kustantajat ja kirjakauppiaat yhdessä.

Share: