Tietokirja nousee digin voimalla

19.10.2018 10:30Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Mitä tapahtuu huomenna -väitekirjat ovat nyt kuunneltavissa äänikirjasarjana BookBeatissa. Kuva: BookBeat.

Suomalaisten kustantajien tietokirjallisuuden myynti kasvoi viime vuonna pitkästä aikaa. Tietokirjallisuutta nostavat digitaalisten julkaisujen, erityisesti äänikirjojen suosion kasvu. Brainy books -tietokirjailmiö on rantautunut Suomeenkin.

Kustannusyhdistyksen tilaston mukaan suomalaisten kustantajien tietokirjojen myynti kasvoi 2 % vuonna 2017. Painettujen kirjojen myynti laski 5, 7 %, mutta sähköisten julkaisujen myynti kasvoi peräti 34 %. Sähköissä julkaisuissa ovat mukana e-kirjat ja äänikirjat.

E-kirjojen myyntiä vauhdittavat niiden laajentunut tarjonta verkkokaupoissa sekä kiinteällä kuukausihinnalla tarjottavat lukupalvelut, kuten HS Kirjasto. E-kirjat ovat usein hinnaltaan edullisempia kuin painetut kirjat.

Äänikirjojen suosio on kasvanut valtavasti muutamassa vuodessa. Myös tällä sektorilla on tullut kiinteällä kuukausihinnalla toimivia palveluja, kuten Bonnierin BookBeat.

Väitekirja on uusi pamfletti

Väitöskirjoja harva lukee, mutta väitekirjasta on tullut suosittu Suomessakin. Väitekirjat kertovat niin sanotun brainy books -ilmiön tulosta Suomeenkin. Väitekirja tarjoaa helposti sulateltavassa tiiviissä muodossa tietoa ja mielipiteitä yhteiskunnallisista ajankohtaisista ilmiöistä. Väitekirja on kuin aiemmin pokkarina julkaistut pamfletti, mutta nyt myös sähköisessä muodossa.

Suomessa viestintätoimisto Ellun Kanat julkaisee yhdessä WSOY:n kanssa suosittua Mitä tapahtuu huomenna -väitekirjasarjaa. Ellun Kanat tuottaa sisällön ja WSOY toimii kustantajana.

Mitä tapahtuu huomenna -sarja kokoaa kustantajan mukaan kansien väliin yhteiskunnallista ajattelua, bisnestä, moniäänisyyttä ja ajankohtaisuutta. Ajatuksena on tarkastella asioita ja ilmiöitä – pieniä ja suuria – sekä luoda näkemystä olevasta ja tulevasta. Kirjoja saa kirjakaupoista ja suoratoistopalveluista.

WSOY:lle MTH-väitekirjat ovat kiinnostava uusi aluevaltaus, ja kustantaja Anna-Riikka Carlson on yhteistyöstä innoissaan.

– WSOY haluaa tarttua ajankohtaisiin aiheisiin. Väitekirjat ovat täydellisen mittaista luettavaa kiireiselle ihmiselle, jota kiinnostaa syventyä ajankohtaisiin ilmiöihin. Maailmalla näitä brainy books -tyyppisiä kirjoja luetaan jo paljon, ja meitä kiehtoo etenkin toimintatapa, joka mahdollistaa nopean reagoinnin, Carlson sanoo.

Aivoille ruokaa äänikirjoina

Mitä tapahtuu huomenna -kirjat julkaistaan jatkossa myös äänikirjoina ja e-kirjoina. Äänikirjojen suosion kasvaessa yhä monipuolisemmalle tarjonnalle on suuri kysyntä. Bisneskirjat ovat äänikirjoina suosittuja. Pituudeltaan MTH-kirjat tulevat olemaan podcastin ja bisneskirjan välissä, Carlson sanoo.

Nyt MTH -väitekirjat ovat kuunneltavissa äänikirjasarjana BookBeatissa.

– Brainy books  -tyyppisiä aiheita kysytään yhä enemmän ja äänikirjojen kuuntelijat haluavat yhdistää huvin ja hyödyn. BookBeatin asiakkaat kuuntelevat paljon jännitystä ja viihdettä, mutta myös hyödylliseksi koettu tieto- ja bisneskirjallisuus on kysyttyä ja nousussa, toteaa BookBeatin Suomen liiketoiminnan kehityksestä vastaava Sari Forsström.

Väitekirjoja ovat tavallaan myös LongPlayn pitkät jutut, jotka ovat saatavana e-kirjoina, myös kiinteällä veloituksella. Niitä ei kannata unohtaa.

Reino Lantto

Share: