Tekstiilitulostamiseen lisää vaihtoehtoja

28.6.2019 09:22Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Tekstiilien painaminen tulostimilla on kehittynyt viime vuosina nopeasti ja soveltuu monenlaisiin tarkoituksiin. Kuva: Mimaki.

Tekstiilien painaminen tulostimilla ja järeillä tekstiilipainokoneilla on kehittynyt viime vuosina nopeasti. Tämä näkyi maailman suurimpana pidetyillä tekstiili- ja vaatetustekniikan messuilla ITMAssa Barcelonassa kesäkuun lopussa. Tekstiilitulostamisen ratkaisuja tarjoavien näytteilleasettajien määrä kasvoi 38 % edellisistä messuista.

Tekstiilitulostamista esitteli 157 näytteilleasettajaa ja yhteensä yritysten määrä messuilla nousi ennätykselliseen lukuun 1 717. Näytteilleasettajia oli 45 maasta. Enemmänkin olisi voinut tulla, sillä hallitila loppui kesken.

Näyttelyssä oli entistä enemmän vaatteiden valmistuksen tekniikkaa, johon digitalisaatio ja nopean muodin trendit ovat vaikuttaneet merkittävästi.

Näyttelyssä oli esillä runsaasti uusia vaihtoehtoja tekstiilien painamiseen digitaalisesti.

Seuraavassa on muutamia esimerkkejä niistä.

Durst lanseerasi ITMA:ssa viidennen sukupolven Alpha-tekstiilitulostimiaan. Modulaarisen Durst Alpha Series 5 -tuoteperheen laitteita saa eri kokoonpanoissa. Durstin mukaan laitteiden sisältämä SuperMultipass -tekniikkaa tarjoaa 30 % paremman tuottavuuden kuin vastaavanlaiset järjestelmät. Laitteissa voidaan käyttää monia eri värijärjestelmiä. Durstin uusi Advanced Digital Pigment (ADP) tarjoaa pehmeän tunnut, kirkkaat värit ja laajemman väriavaruuden.

EFI esitteli messuilla ”maailman nopeimman tekstiilitulostimen”. Uusi EFI Reggiani BOLT tulostaa digitaalisesti painettua tekstiiliä 90 metriä minuutissa. Laite tarjoaa EFIn mukaan ennennäkemätöntä nopeutta, luotettavaa tasaista laatua ja erittäin kestävää ja vähän huoltoa tarvitsevaa tekniikkaa.

Epson esitteli messuilla mm. uuden digitaalisen Monna Lisa Evo Tre 32 -tekstiilitulostimen, joka on kehitetty yhteistyössä Epsonin tytäryhtiön Fratelli Robustellin kanssa. Laitteessa on ensimmäistä kertaa Epsonin oma Epson PrecisionCore -tulostusjärjestelmä, joka mahdollistaa erittäin korkean laadun ja tuottavuuden entistä suuremmalla luotettavuudella. Laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia on sen erittäin suuri joustavuus, mikä tahansa tekstiili sopii tulostamiseen.

Mimaki painotti osastollaan teemaa tekstiilitulostamista kaikille ja esitteli uuden TX300P-1800P hybriditulostimen. Se on aloitustason digitaalinen tulostin, joka soveltuu sekä suoraan kankaalle että direct-to-transfer -tulostamiseen. Edullinen tulostin soveltuu monipuoliseen tuotantoon erilaisilla materiaaleilla.

Mouvent toi messuille ensi kertaa TX802 -tulostimen, jolla voidaan tulostaa tekstiiliä 400 neliömetriä tunnissa hyvin korkealla 2 000 dpi:n resoluutiolla. Tulostin käyttää 8 väriä.

Reino Lantto

Share: