Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Suurkuvamateriaalien hinnoissa nousupainetta

3.8.2021 08:26Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Imageperfect-tulostusmateriaalit tulevat kallistumaan syksyllä. Kuva: Spandex.

Suurkuvamateriaalien hintojen nousupaine on jatkunut kesällä. Seri-Deco kertoo joutuvansa korottamaan hintojaan syyskuun alusta. Yrityksen mukaan raaka-aineiden saatavuusongelmien ja jatkuneen hintojen nousun vuoksi tavarantoimittajilta on tullut uusia hinnankorotusilmoituksia. Nousupaineita on muillakin tukkureilla, ja myös toimitusongelmia on ollut joissakin tuotteissa.

Seri-Decon toimitusjohtaja Jussi Heinämäen mukaan uusista korotuksista ovat ilmoittaneet mm. 3M, Avery Dennison, HP, ImagePerfect ja monet muut pienempien tuoteryhmien toimittajat. Seri-Decon hintojen nostot ovat tuoteryhmittäin 2–8 %. Yksityiskohtaisemmat tiedot korotuksista ja niiden perusteista saa myynnin yhteyshenkilöltä.

Toimituksissa viiveitä joissakin materiaaleissa

Myös Sesoman toimitusjohtaja Sami Lempinen kertoo Print&Medialle, että uusia hinnankorotusilmoituksia on tullut kaikilta merkittäviltä toimittajilta kesän aikana. Korotukset johtuvat raaka-ainepulasta sekä raaka-aineiden ja kuljetuskustannusten hintojen noususta. Sesoma on ilmoittanut asiakkailleen tiedottavansa korotusten vaikutuksista tuotteiden hintoihin elokuun aikana.

Lempisen mukaan useilla toimittajilla on ollut jonkin asteisia toimitusvaikeuksia.

– Yksittäisissä tuotteissa on ollut jopa kuukausien toimitusviiveitä. Tällä hetkellä tilanne on parempi kuin alkukeväästä, Lempinen sanoo.

Suuri osa tavarantoimittajista on ilmoittanut hinnankorotuksista ja mahdollisista toimitusongelmista, mutta poikkeuksiakin on, kertoo Signcomin toimitusjohtaja Samuli Vuorenhela.

– Esimerkiksi Georg&Otto Friedrich ilmoitti, että ovat koronan aikana käyttäneet markkinatilannetta hyväkseen ja ostaneet raaka-ainetta varastoon 5 kuukauden tuotantoa vastaavan määrän. Samalla ilmoittivat, että heidän ei osaksi juuri tästä syystä tarvitse korottaa hintoja muiden niin tehdessä.

Yleisesti epävarmassa tilanteessa valmistajien kesken on Vuorenhelan mukaan isoja eroja. Samalla kun toinen tarravalmistaja ilmoittaa ongelmista, niin toinen viestittää hyvästä saatavuudesta.

– Signcom Oy:n osalta voin sanoa, että olemme olleet onnekkaassa asemassa, sillä toimitusongelmia ei juuri ole ollut. On selvää, että on joitakin tuotteita, esim. magneettimatot, joissa toimitusongelmia on kaikilla ja hinnankorotukset sen mukaisia. Yleisesti ottaen isoja ovat toimitusongelmat ja hinnankorotuspaineet Kaukoidästä tuotavissa tuotteissa, joiden rahtikustannukset ja toimitusajat ovat kasvaneet moninkertaisiksi.

Graafisten papereiden hintojen nousu jatkuu

Graafisissa papereissa ja painoväreissä on nähty hintojen nousua jo pitkään. Kesällä papereiden uusista hintojen korotuksista tiedottivat Sappi ja Mitsubishi Paper. UPM kertoi osavuosikatsauksessaan uskovansa paperien hintojen nousun jatkuvan loppuvuonna.

Sappin ilmoittamat korotukset koskevat sublimaatiopapereita, mustesuihkulaatuja, pakkauspapereita ja erikoispapereita.

Suuri painovärien toimittaja Flint on varoittanut, että loppuvuonna ei ole näkyvissä helpotusta korotuspaineissa. Raaka-aineiden saatavuus ja logistiikka ovat edelleen ongelmallisia globaalisti.

Reino Lantto

Share: