Stora Enso aikoo tehdä kartonkikupeista paperia

9.5.2019 09:38Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Paperikupit ovat hyvää raaka-ainetta paperin valmistukseen. Kuva: Stora Enso

Stora Ensolla on tavoitteena aloittaa käytettyjen kartonkikuppien laajamittainen uusiokäyttö Langerbruggen tehtaalla Belgiassa. Koetuotannon perusteella on teknisesti mahdollista kierrättää kartonkikupit aikakauslehtipaperin raaka-aineeksi.

Stora Enso etsii parhaillaan kumppaneita käytettyjen kuppien keräämiseen ja lajitteluun, jotta korkealaatuinen kuitumateriaali saadaan talteen ja uusiokäyttöön.

Kierrätyskuitu on tiedotteen mukaan Stora Ensolle tärkeä raaka-aine. Kierrätyskuidun käyttö tukee yhtiön sitoutumista uusiutuvuuteen ja kiertotalouteen. Kartonkikuppien materiaali valmistetaan laadukkaista uusiutuvista kuiduista, jotka voidaan kierrättää useita kertoja uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Kartonkikupin kierrättäminen voi puolittaa sen elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen. Stora Enso uskoo pystyvänsä tehostamaan kuppien kierrätystä kehittämällä kiertotalouteen perustuvia toimintamalleja arvoketjussa toimivien kumppaneiden kanssa.

– Tehokkaasti toimivilla kierrätysprosesseilla voidaan pienentää puukuitupohjaisia kuppeja käyttävien kahvila- ja ravintolayritysten ympäristöjalanjälkeä. Kierrättämisen pitää olla kuluttajille helppoa, ja siksi haluamme saada kumppanit ja asiakkaat mukaan kehittämään liiketoimintamalleja kuppien keräämiseen, sanoo Annica Bresky, Stora Enson Consumer Board -divisioonan johtaja.

Langerbruggen tehtaassa on kokeiltu pikaruokaravintoloista ja kahviloista kerätyn uusiomateriaalin kierrätystä. Puoli miljoonaa kuluttajilta kerättyä kartonkikuppia hajotettiin uudelleen kuiduksi ja kierrätettiin aikakauslehtipaperin raaka-aineeksi. Kokeilu osoitti, että kartonkikuppien kierrätys onnistuu tehtaassa ilman uusia laitteita ja kuidut soveltuvat hyvin esimerkiksi aikakauslehtipaperin valmistukseen.

Langerbruggen tehdas on yksi Euroopan suurimmista paperitehtaista. Se tuottaa vuosittain 540 000 tonnia keräyspaperista valmistettua sanomalehtipaperia ja aikakauslehtipaperia. Tuotannossa käytetään yksinomaan keräyspaperia.

Share: