Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

ScanStar-kilpailussa vain kuitupakkauksia

31.8.2021 19:07Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Stora Ensossa suunniteltu ja tuotettu marjapakkaus oli yksi ScanStarin palkituista töistä. Kuva: ScanStar.

Kuitupakkaukset kiinnostavat nyt erityisen paljon pakkausten suunnittelijoita ja valmistajia. Tätä kuvaa se, että yhteisohjoismaiseen ScanStar-pakkauskilpailuun tuli vain kuitupohjaisista materiaaleista valmistettuja pakkauksia. Suomalaiset pakkausratkaisut saivat viisi palkintoa jaetuista 14 palkinnosta.

Suomalaisista yrityksistä kilpailussa palkittiin DS Smith ja Metsä Board. Stora Enson suomalaisratkaisut saivat peräti kolme ScanStaria. Ensimmäistä kertaa järjestetyn opiskelijasarjan voitto tuli myös Suomeen.

Kilpailuun halutaan muitakin materiaaleja

Kilpailun tuomaristo piti kilpailun tasoa korkeana, mutta korosti kuitenkin, että myös muilla materiaaleilla on tärkeä rooli pakkausmaailmassa. Tuomaristo kehottaa lasi-, metalli- ja muovipakkausten valmistajia, suunnittelijoita ja käyttäjiä osallistumaan tulevina vuosina kilpailuun.

ScanStar kaipaa ylipäänsä lisää osanottajia. Nyt niitä oli 32 ja lähes joka toinen ratkaisu siis palkittiin. Monissa kilpailutöissä pakkausten osallistumista kilpailuun perusteltiin erilaisilla ympäristöväittämillä. Tuomaristo olisi kuitenkin kaivannut väittämien tueksi faktapohjaisia perusteluja, esimerkiksi LCA-laskelmia. Ajan hengen mukaisesti monet kilpailutyöt olivat muovia korvaavia, mutta ammattilaiset tietävät, että aina materiaalin vaihtaminen ei vähennä ympäristökuormitusta.

Kuljetuspakkauksissa monia innovaatioita

Erityisesti kuljetuspakkausten joukossa oli monia innovaatioita, jotka parantavat sekä tuotteen suojausta että käyttäjäkokemusta. Lähes kaikissa kilpailuun osallistuneissa pakkauksissa nämä lähtökohdat yhdessä ympäristönäkökulmien kanssa ovat olleet suunnittelun lähtökohtina.

Stora Ensossa suunniteltu ja tuotettu marjapakkaus oli yksi palkituista töistä. Stora Enso sai palkinnon myös älyjääkaapin kuljetuspakkauksesta, valaisinkiskojen pakkauksesta ja Vogue Scandinavian lehtipakkauksesta. Metsä Board palkittiin maskiroskis-pakkauksesta ja DS Smith palautuspullojen ja -tölkkien keräyslaatikosta, joka on suunniteltu ruokakaupoille.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn opiskelijasarjan voitti Marianne Aalto LAB-ammattikorkeakoulusta. Hänen suunnittelemassaan noutoruokapakkauksessa ruoka-annoksessa eri komponentit pysyvät erillään toisistaan.

Reino Lantto

Ensimmäistä kertaa järjestetyn opiskelijasarjan voitti Marianne Aalto LAB-ammattikorkeakoulusta. Hänen suunnittelemassaan noutoruokapakkauksessa ruoka-annoksessa eri komponentit pysyvät erillään toisistaan. Kuva: ScanStar.
Share: