Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Sanomalehtipaperin tuonti Venäjältä loppumassa

3.3.2022 08:37Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Keskisuomalainen-konserni on maan suurimpia sanomalehtien painajia. Kuva: Lehtisepät.

Mediayhtiöt Keskisuomalalainen ja Sanoma aikovat lopettaa venäläisen sanomalehtipaperin hankinnat Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi. Keskisuomalainen on jo keskeyttänyt ostot, ja Sanoma etsii korvaavia vaihtoehtoja venäläiselle paperille.

Venäjän tuonnin korvaaminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä sanomalehtipaperista on pulaa Euroopassa.

Keskisuomalainen-konserni julkaisee yli sataa sanomalehteä ja on Suomen suurin sanomalehtipaperin käyttäjä. Valtaosa paperista tulee UPM:n Jämsänkosken tehtaalta, jonka työtaistelu on nyt pysäyttänyt. Lisäksi paperia on hankittu Ruotsista ja tähän asti myös Venäjältä. Nyt konserni on päättänyt keskeyttää paperiostot Venäjältä sodan vuoksi.

– Paperin osto Venäjältä on muuttunut kyseenalaiseksi ja sen maksaminen hankalaksi, ja nyt pyritään hankkimaan eri suunnista korvaavia vaihtoehtoja, sanoo Keskisuomalainen-konsernin johtaja ja Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi Ylelle.

Kangaskorven mukaan jos Ukrainan sota laajenee, Euroopasta ja Venäjältä ei saada paperia ja lakko jatkuu, paperin saatavuuteen tulee erittäin isoja haasteita. Tilanne on hänen mukaansa vaikea, mutta paniikkiin ei ole syytä.

Sanoman lehtipaperista viidennes Venäjältä

Sanoman lehtiin kuuluvat muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Aamulehti. Venäläisen paperin osuus Sanoman käyttämästä sanomalehtipaperista on normaalisti ollut runsaat parikymmentä prosenttia. Osuutta on kuitenkin nostanut paperikapasiteetin puute Euroopassa ja Suomessa käynnissä oleva paperiteollisuuden työtaistelu.

– Haemme parhaillaan kaikin keinoin tähän nopeita vaihtoehtoja. Tavoitteenamme on jo pitkään ollut pienentää riippuvuuttamme venäläisestä paperista, Sanoman Uutis- ja featuremedia -yksikön johtaja Petteri Putkiranta kertoo HS:lle.

Saatavuudessa on Putkirannan mukaan kuitenkin ongelmia. Edes jo luvattuja osuuksia on vaikea saada Euroopan sanomalehtipaperi­tehtaista. Yhtiö pyrkii kaikin keinoin varmistamaan paperituotteiden saatavuuden.

– Varastot ovat rajalliset, ja toivomme todella, että kotimainen tuotanto saataisiin nopeasti taas käyntiin, Putkiranta sanoo.

Neuvottelut jatkuvat UPM:n lakossa

UPM:n kotimaisen paperituotannon käynnistymisestä ei vielä ole mitään tietoa. Paperiliiton lakosta on tietoa saatu niukasti. Paperiliiton 1.3. päivätyn uutisen mukaan neuvottelut jatkuvat, mutta tilanne on vaikea.

”Osapuolet ovat jatkaneet tapaamisia ja esitysten tarkentamista keskenään sovittelun alettua. Liiton neuvottelijat ovat pitäneet tiiviisti yhteyttä UPM:n lakossa oleviin työntekijöihin. Vaikka tilanne on vaikea, Paperiliiton tavoitteena on päästä pikimmiten sopimukseen, johon molemmat osapuolet voivat olla tyytyväisiä”, uutisessa todetaan.

Reino Lantto

Share: