Sanomaa uhkaa 20 miljoonan euron lisävero

2.5.2021 20:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Sanoma on toimittanut tilattuja lehtiä Suomeen Norjan kautta. Kuva: Sanoma.

Sanoma on saanut verotuksen oikaisulautakunnalta päätöksen, jonka mukaan Sanoma on velvollinen maksamaan lisäveroa aikakauslehtien jakeluun liittyen. Kysymys on eri puolilla Eurooppaa painettujen ja Norjasta keskitetyn logistiikkakeskuksen kautta Suomeen jaettujen aikakauslehtien arvonlisäverokohtelusta vuosina 2015 ja 2016–2018.

Oikaisulautakunnan päätöksen perusteella Sanoma on velvollinen maksamaan n. 20 milj. euroa arvonlisäveroa. Summa ei sisällä mahdollisia veronkorotuksia tai korkoja. Sanoma pitää tiedotteen mukaan vaatimuksia edelleen perusteettomina. Sanoma tulee valittamaan päätöksestä eikä kirjaa varausta asiaan liittyen.

Kysymyksessä on järjestely, jossa Suomessa ja muualla painettuja aikakauslehtiä on viety Norjaan, jossa niitä mm. osoitteistettu ja toimitettu tilaajille Suomeen. EU:n ulkopuolelta tuotuihin lehtiin on sovellettu verotuksessa vähäarvoisten lähetysten poikkeusta, jonka mukaan alle 22 euron lähetyksistä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Verottajan mukaan vero olisi kuitenkin pitänyt maksaa. Sanoman mukaan tavoitteena on ollut varmistaa luotettava jakelu hajautetuilta painopalvelujen tarjoajilta lukijoille. Tavoitteen saavuttamiseksi Sanoma on käyttänyt keskitettyä logistiikkakeskusta, joka tarjoaa tarpeellisia lisäarvopalveluja, kuten tuotteiden lajittelua jakelijoiden lajitteluvaatimusten mukaisesti, osoitteistamista ja koko logistiikkaketjun koordinointia.

Myös muut kustantajan, ainakin A-lehdet ja Otavamedia, ovat käyttäneet Norjan reittiä välttääkseen arvonlisäveron maksun lehtien jakelusta. Verottaja on vastustanut käytäntöä, ja sai vuonna 2019 hallinto-oikeudesta päätöksen, jonka mukaan Otavamedia on kiertänyt veroja kierrättämällä Norjan kautta Suomeen tilattuja lehtiä.

Pian verottajan ongelma poistuu, sillä heinäkuun alusta arvoraja poistuu, ja kaikista EU:n ulkopuolisista lähetyksistä pitää maksaa arvonlisävero. Sanoma voi kuitenkin joutua maksamaan kalliisti menneistä kuljetuksista.

Reino Lantto

Share: