Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

PVC-vapaat materiaalit kiinnostavat tulostusasiakkaita

17.9.2021 11:12Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Oulun lastensairaalan uusi magneettikuvaushuone sisustettiin PVC-vapailla Angry Birds -tulosteilla. Hyväntekeväisyystempauksen toteuttivat HP Suomi, Rovio, Coloro ja Seri-Deco. Kuva: HP/Teemu Kemilä.

PVC-vapaat tulostusmateriaalit kiinnostavat yhä enemmän asiakkaita Suomessa, ja samaa kuuluu Ruotsista. Eri materiaalien ympäristöystävällisyys on kuitenkin pitkälti tutkimatta ja niiden vertailu vaikeaa. Materiaalien kierrätys on myös vaikeaa. Uusia PVC-vapaita materiaaleja ja muita ympäristöä suosivia tulostusmateriaaleja on jo melko hyvin saatavilla ja lisää on tulossa.

PVC-muovin käyttöä halutaan maailmalla vähentää, koska haitallisia ftalaatti-kemikaaleja käytetään PVC-muovin pehmentiminä. Ftalaatit eivät sitoudu muovimassaan kovin lujasti, joten niitä irtoaa muovituotteista ympäristöön esimerkiksi auringonvalon tai lämmön vaikutuksesta.

PVC on suosittu materiaali vinyylitulosteissa, joita käytetään esimerkiksi autoteippauksessa, sisustuksessa ja bannereissa. Se on hyvin muovautuva, kestävä materiaali, joka sopii hyvin ulkokäyttöön pitkäkestoisuutensa takia. Sisäkäytössä varsinkin herkissä ympäristöissä asiakkaat ovat usein hakeneet vaihtoehtoja PVC:lle.

– PVC on edullinen materiaali, siitä on paljon kokemusta ja sillä saadaan tasaista laatua aikaiseksi. Muut vaihtoehdot kiinnostavat, mutta ei ole riittävästi tietoa siitä, ovatko PET, PP, PU jne. ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja tulostamisessa. Koko elinkaari pitäisi ottaa huomioon, sanoo myyntijohtaja Lassi Suoranta Seri-Decosta.

Kierrätyksen vaikeus on yksi ongelma kaikille muovipohjaisille tulostusmateriaaleille. Niitä ei saa laittaa yleiseen muovin keräykseen, joka on ainakin Suomessa tarkoitettu vain pakkausmuoville. Erillistä keräystä ei vielä juuri ole paitsi etikettien taustamateriaaleissa, joissa UPM Raflatac on järjestänyt omien materiaaliensa kierrätyksen. Myös HP:llä on ollut omien materiaalien kierrätysohjelma jo vuosia. Sen ehtona on, että materiaali on HP merkkistä ja tulostettu vesipohjaisilla HP lateksiväreillä.

Seri-Deco keräsi yhteen tiedon ekomateriaaleista

Kestävän kehityksen ympärillä olevat aiheet ja tuotteet kiinnostavat joka tapauksessa enenevässä määrin asiakkaita Suorannan mukaan. Seri-Deco on lisännyt niitä tuotevalikoimaansa ja yrityksen PVC-vapaiden tuotteiden valikoima näyttää olevan tukkureista laajin Suomessa. Seri-Deco on myös kerännyt yhteen tiedon ekologisista materiaaleistaan ja tehnyt niistä esitteen.

Vastuullisuuden korostamisella on kuitenkin hintansa, Suoranta sanoo.

– Ympäristöystävällisten tuotteiden hintapreemio-ongelma ei ole poistunut mihinkään. Ei Suomesta eikä Spandexin kokemusten mukaan monesta muustakaan Euroopan maasta. Moni kyselee ympäristölle kestävämpää ratkaisua, mutta ei loppupelissä ole valmis juurikaan maksamaan siitä enempää kuin ns. normituotteesta.

Seri-Decon PVC-vapaiden materiaalien toimittajina on tunnettuja valmistajia kuten Avery Dennison, 3M ja Neschen. Suoranta odottaa lisää ekotuotteita myös emoyritys Spandexilta, jonka omalta brändiltä Image Perfectiltä on tulossa PVC-vapaa leikkuritarrasarja.

Seri-Decolla on valikoimissa myös PVC-vapaita kierrätyskuidusta valmistettuja kankaita ja bannerimateriaaleja, joiden tuotannossa on käytetty vähemmän energiaa kuin tavallisten polyesterikankaiden tuotannossa. Hyvä ympäristöystävällinen materiaali on myös Re-board-kartonkilevy, joka voidaan kierrättää sataprosenttisesti kartongin kierrätyspisteessä.

Signcomilla materiaaleja moneen käyttöön

Signcom tarjoaa PVC-vapaita materiaaleja moneen käyttöön, kertoo toimitusjohtaja Samuli Vuorenhela. Materiaaleja tuottavat mm. Hexis ja Igepa. Myös Signcom on kerännyt esitteeksi tiedon PVC-vapaista ja ympäristöystävällisistä materiaaleista.

– Markkinoille tulee jatkuvasti uusia PVC-vapaita materiaaleja. Niitä on tarjolla jo lähes kaikkiin sovelluksiin – esim. meidän valikoimastamme löytyvät PVC-vapaat materiaalit teippaukseen, laminointiin, kankaisiin, banderolleihin ja roll upeihin. Tämän lisäksi kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita on jo tullut ja on tulossa lisää markkinoille.

Moneen sovellukseen on Vuorenhelan mukaan jo olemassa ekologisempia vaihtoehtoja niin tarrojen, kankaiden kuin banderollimateriaalien kohdalla.

– Osa asiakkaista osaa näitä kysyä, mutta liian monelle asia on vielä vieras, tai asiakkaan käytössä oleva tulostustekniikka ei sovellu materiaaleille. Nopeasti yleistyvä LED UV-tulostaminen sopii käytännössä kaikille materiaaleille, ja se osaltaan tukee tuotannon muuttumista ympäristöystävällisemmäksi.

Vuorenhelan mukaan yleisesti ottaen pinnoittamattomien kankaiden tulostaminen sublimaatiotekniikalla on hänen tiedossaan olevista suurkuvatekniikoista ympäristöystävällisin. Kankaat ovat pinnoittamattomia, ja ne tulostetaan vesipohjaisilla väreillä, joita voidaan käyttää vaikka lasten vaatteissa. Lisäksi valikoimassa on merestä kerätyistä kierrätetyistä PET-pulloista valmistettuja kankaita, jotka ovat hyvä esimerkki siitä mihin suuntaan materiaalien tuotanto on siirtymässä.

Antalis laajentaa ekotuotteiden tarjontaa

Antalis suhtautuu vakavasti ympäristöasioihin, kertoo Visual Com -tuotteista vastaava Christer Carlsson Suomen Antaliksesta. Yritys on luonut oman Green Star System -järjestelmän, jolla mitataan mm. suurkuvamateriaaleissa käytetty raaka-aine ja kierrätettävyys käyttöiän lopussa.

– Antalis laajentaa jatkuvasti ympäristöystävällisten tuotteiden tarjontaa. On kuitenkin tilanteita, joissa ympäristöystävällisempi vaihtoehto löytyy ihan vain esim. vaihtamalla PVC-vaahtomuovi paperipohjaiseen kartonkiin tai levyyn tai suosimalla tekstiiliä bannerimateriaalina, Carlsson sanoo.

Sesoman valikoimasta löytyy mm. Evergreenin ja Heytexin PVC-vapaita tuotteita.

Ruotsissa kysyntä kasvaa koko ajan

PVC-vapaiden tulostusmateriaalien kysyntä kasvaa Ruotsissa koko ajan, kertoo Sign&Print-lehti, joka on haastatellut tukkureita asiasta. Myyjät kertovat tarjolla olevan erilaisia tuotteita, joiden laatu ja kestävyys vaihtelevat. Scandraftin Anders Trillkotin mukaan PVC-vapaus on monimutkainen kysymys, sillä nämä tuotteet ovat ympäristöystävällisempiä, mutta kuitenkin vaikuttavat ympäristöön. Erityisesti ne sopivat sisäkäyttöön, missä auringon UV-säteily ei haittaa.

Hexiksen Joachim Wallgren kertoo lehdelle, että PVC-vapaita tuotteita tarjotaan Pohjoismaissa enemmän kuin Etelä-Euroopassa, joissa niitä käytetään vielä vähemmän.

Reino Lantto

Myös autoteippaukseen löytyy PVC-vapaita vaihtoehtoja. Hexis tarjoaa mm. PU-materiaalista tehtyä laminaattia tähän. Kuva: Hexis.
Share: