Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Puhelinmyynti tiukentuu vuodenvaihteessa

5.12.2022 13:27Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Puhelinmyyntiin kuluttajille tulee useita muutoksia 2023. Kuva: Pexels/Mart Production.

Kuluttajille suunnattu puhelinmyynti tiukentuu vuodenvaihteessa merkittävästi kuluttajasuojalain muutosten vuoksi.  Kuluttajaa sitoo vain hänen kirjallisesti hyväksymänsä tarjous. Tarjous voi olla joko paperinen tai sähköinen, kunhan tiedot annetaan pysyvällä tavalla.

Puhelinmyynnin kirjallinen vahvistus tarkoittaa, että myyjän on erikseen lähetettävä kuluttajalle tarjous. Jos kuluttaja ei hyväksy tarjousta kirjallisesti, sopimus ei ole sitova, eikä myyjä saa vaatia esimerkiksi maksua, tuotteiden palauttamista tai säilyttämistä. Kirjallinen vahvistus koskee lähtökohtaisesti kaikkea puhelinmyyntiä paitsi sähköisen viestinnän palveluita, eli esimerkiksi puhelin- ja internetliittymien puhelinmyyntiä.

Myyjän on myös kerrottava tarjouksen yhteydessä, että ellei kuluttaja erikseen hyväksy tarjousta, sopimus ei sido häntä eikä hänellä ole velvollisuutta maksaa, palauttaa tai säilyttää lähetettyä tavaraa. Yrityksen on tarvittaessa voitava todistaa toimittaneensa kuluttajalle tarjouksen ja nämä tiedot asianmukaisella tavalla. Kuluttaja-asiamies valmistelee parhaillaan ohjeistusta uudesta sääntelystä puhelinmyyntiä harjoittaville toimijoille.

Kuluttajasuojalain muutokset tuovat kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan myös uusia tiedonantovelvollisuuksia verkossa toimivien markkinapaikkojen tarjoajille. Jos sopimus tehdään verkossa toimivalla markkinapaikalla, tulee markkinapaikan tarjoajan ennen sopimuksen tekemistä kertoa kuluttajalle muun muassa se, onko myyjä ilmoituksensa mukaan elinkeinonharjoittaja vai muu taho.

Array
Share: