Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Printtitilausten hintaan tullut jakelulisiä

12.8.2022 09:06Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Sanomalehti Kaleva perii jakelulisää joidenkin alueiden tilaajiltaan. Kuva: Kaleva Media.

Nopeasti nousseet jakelun kustannukset ovat saaneet jotkut lehtitalot perimään tilaajilta asuinalueeseen perustuvia lisämaksuja. Suomen Lehdistön uutisen mukaan tällaisia maksuja perivät ainakin Kaleva Media ja Turun Sanomat. Ruotsissa jakelulisän periminen on yleinen käytäntö.

Kaleva Medialla on viime vuoden alusta lähtien ollut käytössä tilaajan asuinalueeseen perustuva lisämaksu, jonka myötä vaikeammin saavutettavilla alueilla asuvat maksavat lehtitilauksestaan lisähintaa. Lisät ovat maakuntalehdessä 30–60 euroa ja paikallislehdessä 6–30 euroa.

Kaleva Median sisältöliiketoiminnan johtaja Niiles Nousuniemi perustelee jakelulisiä yhtiön lehtien laajalla maantieteellisellä jakelualueella, joka on ”suurin piirtein puoli Suomea”. Nousuniemen mukaan vielä pari vuotta sitten Kaleva Medialla oli printtitilauksia, jotka tuottivat yhtiölle tappiota.

Jakelulisä on käytössä myös Turun Sanomissa. Joillakin seuduilla lehden ydinlevikkialueen ulkopuolelle jaettavien printtilehtien normaaliin tilaushintaan lisätään 19 senttiä per jaettava lehti.

Keskisuomalainen-konsernin lehdillä ei ole tilausmaksun päälle tulevia jakelulisiä. Niitä ei näytä olevan myöskään Sanoman ja Alma Median sanomalehdillä.

Jakelukustannuksiin esitetään hintasäätelyä

Jakelun kustannuksiin on haettu ratkaisua myös maan hallituksessa. Hallitus ehdottaa Postille uutta erillistä julkista palveluvelvoitetta. Sen mukaan Postin tulee jakaa sanomalehtiä säännellyllä hinnalla niillä alueilla, jonne ei riitä jakelutukea, jakelutuen kilpailutuksessa ei saada tarjouksia tai alue putoaa pois varhaisjakelun piiristä tukikauden aikana. Traficom määrittelisi ”kohtuullisen” hintatason, joka voisi lakiesityksen mukaan olla todelliset jakelukustannukset alittava hinta. Velvoite koskisi niitä arkipäiviä, joina ei ole yleispalvelun jakelua.

Posti ei hyväksy uutta velvoitetta. Se tarkoittaisi Postin postipalveluista vastaavan johtajan Yrjö Eskolan mukaan, että Posti velvoitettaisiin jakamaan tappiollisesti lehtiä, vaikka lehtijakelu on sataprosenttisesti kaupallista liiketoimintaa ja vapaan kilpailun piirissä.

Array
Share: