Posti paineessa jakeluvelvoitteiden kanssa

8.11.2016 07:45Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kuva: Posti.
Kuva: Posti.

Postiin kohdistuu nyt kovia paineita jakeluvelvoitteiden hoitamiseeen. Viestintävirasto on asettanut Posti Oy:lle uhkasakon tehostamaan viisipäiväisessä postinjakelussa esiintyneiden puutteiden korjaamista. Uusi postilaki edellyttäisi viisipäiväisen postijakelun jatkamista koko Suomessa.

Viestintävirasto toteaa, että Posti on toistuvasti rikkonut postilain mukaista velvollisuutta jakaa yleispalvelukirjeet viitenä päivänä viikossa. Tämän vuoksi Viestintävirasto on asettanut Posti Oy:lle 100 000 euron uhkasakon.

Yleispalveluun kuuluvat enintään kahden kilon painoiset postimerkeillä varustetut kirjeet tai muut vastaavat käteismaksulliset kirjelähetykset. Tällaisia lähetyksiä ovat muun muassa joulukortit. Esimerkiksi yritysten lähettämät laskut eivät tähän palveluun kuulu. Postilain mukaan yleispalvelukirjeet on keräiltävä ja jaettava viitenä arkipäivänä viikossa.

Posti pitää kohtuuttomana viranomaisen tulkintaa nykyisen postilain velvoitteista.

-Postilta edellytetään uhkasakon nojalla 99,8 % laatutasoa yleispalvelukirjeiden 5-päiväisessä jakelussa, kun kilpailijat saavat samaan aikaan jakaa kirjeitä vapaasti ilman mitään velvoitteita. Jakelumme toteutuu jo yli 99 prosenttisesti. Lain tulkinta vaatii mahdottomia, sanoo Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp.

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausunnoille esityksen postilain uudistamisesta. Esityksen mukaan yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien ylläpitämää jakeluverkkoa, eli lehtien varhaisjakelua. Tämä mahdollistaa sanomalehtien viisipäiväisen jakelun nykyiseen tapaan myös haja-asutusalueilla. Harvaanasuttujen alueiden jakelu tulisi toteuttaa yleispalvelun tarjoajan järjestämän hankintamenettelyn kautta. Tällöin jakelua voisivat tarjota erilaiset kuljetuspalveluita tarjoavat yritykset. Postilain kanssa samanaikaisesti valmisteltu liikennekaari mahdollistaa henkilö,- tavara- ja postikuljetusten yhdistämisen nykyistä joustavammin.

Share: