Pihkapinnoite uusin suoja virusta vastaan

28.1.2021 12:47Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Colorolla on asiakkaina vähittäiskaupan toimijoita, jotka haluavat kosketeltaville pinnoille virussuojausta. Kuva: Coloro.

Pihka on vanhastaan tunnettu suoja bakteereita vastaan. Nyt se lanseerataan myös antibakteerisena pinnoitteena, joka tehoaa koronavirukseen. Coloro tuo markkinoille pihkaa hyödyntävällä Prexelent-teknologialla tehdyt tarrapinnat ja laminaatit.

Coloro on tehnyt sopimuksen Prexelentin myymisestä ja asennuksista Suomessa. Prexelent-teknologiaa hyödyntävä pinnoite on suomalaisen Premix Oy:n kehittämä tuote, joka tuhoaa virukset ennätysnopeasti. Tarrana, teippinä ja laminaattina tarjolla oleva pinnoite soveltuu erityisen hyvin kosketusnäyttöjen, hedelmävaakojen, ostoskorien ja -kärryjen sekä erilaisten kahvojen ja vetimien suojaamiseen. Prexelent ei sisällä haitallista kuparia tai hopeaa eikä epäekologista PVC:tä.

Premixin kehitystiimi on tutkinut pihkan käytön mahdollisuuksia antibakteerisissa pinnoitteissa jo pitkään. Pihka suojaa puuta bakteereilta, joten oletuksena oli, että sitä voitaisiin käyttää myös ihmisten turvana. Koronapandemian myötä projektin merkitys korostui. Mukaan kytkettiin Coloron asiantuntijat, joiden roolina oli selvittää tuotteen soveltuminen kaupallisiin käyttökohteisiin, kuten kosketusnäyttöihin.

– Halusimme kehittää tuotteen, joka tehoaa nopeasti ja täyttää nykyaikaiset ekologisuusvaatimukset. Oli tärkeää, että tuotteemme on käytön jälkeen kierrätettävissä ja ettei se tuhoa kaikkia mikrobeja, vaan vaikutus kohdistuu bakteereihin ja viruksiin, kertoo Premixin johtaja Tuomas Kiikka.

Prexelent on testattu laajasti ja täyttää sertifikaatit ISO 22196:2015 ja ISO 10993-10:2010. Helsingin ja Jyväskylän yliopistot ovat testanneet sen tehokkuuden viruksia ja bakteereita vastaan. Esimerkiksi Sars-cov2-virus (korona) tuhoutuu pinnalta 99,7 prosentin teholla jo ensimmäisen viiden minuutin aikana.

Prexelent-pinnoitetta on tarjolla kolmella eri tarrapinnalla sekä laminaattina, joten käytännössä kaikki kosketeltavat pinnat voidaan suojata. Prexelentiä voidaan käyttää myös painotuotteissa laminaatin tapaan. Pihkapohjaisen Prexelentin hinta on samassa tasossa kilpailevien pinnoitteiden kanssa.

 

Share: