Paperirullasta suoraan valmiiksi kirjaksi

7.12.2016 08:58Uutiset » Tuotteet ja palvelut
3D-kuva Bookwell Digitalin RotaJET 130 -painokoneesta.
3D-kuva Bookwell Digitalin RotaJET 130 -painokoneesta.

Bookwell Digital on käynnistämässä Juvalla uutta tuotantoprosessia, jossa kirjoja tehdään digitaalisesti pieninäkin erinä suoraan paperirullasta valmiiksi tuotteeksi. Kirjat painetaan KBA RotaJET 130 -painokoneella.

Bookwell Digitalin suuri investointi on Ylen uutisen mukaan yhteensä 7,4 miljoonaa euroa. Osana rahoitusjärjestelyä Juvan kunta tuli mukaan yhteiseen kiinteistöyhtiöön. Täyteen vauhtiin kirjatehtaan on suunniteltu pääsevän vuoden 2017 puolivälissä.

KBA:n mustavalkoisella inkjet-painokoneella voidaan painaa yli 500 miljoonaa A4-sivua kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjoja voidaan tehdä monta miljoonaa kuukaudessa. Bookwell tuottaa KBA:n tiedotteen mukaan nyt noin 13 miljoonaa kirjaa vuodessa.

– Tällä uudella koneella voimme tuottaa pieniä tuotantomääriä hyvin tehokkaalla digitaalisella prosessilla. Pystymme reagoimaan nopeasti markkinoiden tarpeisiin ja tuottamaan laadukkaita kirjoja, kertoo Bookwell Digitalin toimitusjohtaja Juha Manninen.

Mannisen mukaan yhtiö tulee jatkamaan sekä kovakantisten että pehmeäkantisten kirjojen tuotantoa, mutta paljon aikaisempaa joustavammin ja varastointia välttäen. Manninen uskoo uuden linjan avaavan uusia markkinoita yhtiölle ja muuttavan kirjatuotannon näkymiä Suomessa ja Skandinaviassa.

Automaattinen viimeistelylinja

RotaJET L -mallin painokoneita voidaan laajentaa ja muuttaa nelivärisiksi. Nyt toimitettava kone painaa 300 metriä minuutissa. Siinä käytetään KBA:n RotaColor-polymeerivärejä, jotka yhdessä tekniikan kanssa mahdollistavat erinomaisen 1 200 dpi:n painolaadun.

Linjassa on KBA:n Pastomat-rullalaite ja Patras M -rullakuljetusjärjestelmä. Painokone yhdistetään suoraan automaattiseen viimeistelylinjaan.

Bookwell Digital Oy:n pääomistaja on Juha Manninen, ja mukana on myös tanskalainen Lars Abildgaard (Scangraphic Digital). Lisäksi omistajana on Bookwell Oy, jonka omistavat Juha Manninen ja Harri Nyman.

Share: