Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Paperipula uhkaa sanomalehtien ilmestymistä

23.3.2022 15:27Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Helsingin Sanomat on supistanut viikonloppunumeroiden kokoa, ja Nyt-liite on korvattu väliaikaisesti pienemmällä Tv-viikolla. Kuva: Reino Lantto.

Painettujen sanomalehtien ilmestyminen voi olla jo lähiviikkoina uhattuna, arvioi Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg. Syynä on akuutti lehtipaperin pula. Venäläisen sanomalehtipaperin ostojen lopettaminen on kärjistänyt sanomalehtipaperin tiukkaa saatavuustilannetta.

Useat mediatalot ovat tarvinneet Holmbergin mukaan tavallista enemmän venäläistä lehtipaperia paikkaamaan UPM:n lakon jättänyttä aukkoa paperintuotantoon.

– Venäjän hyökättyä Ukrainaan mediayritykset ovat päättäneet lopettaa venäläisen paperin käytön. UPM:n lakon jatkuessa voimme olla pian todella isoissa ongelmissa, Holmberg sanoo STT:lle.

Lehtien käyttämästä paperista tuli ennen UPM:n lakkoa noin viidesosa. Myös paikallislehtiä on painettu venäläisellä paperilla.

Tiukka tilanne on jo näkynyt siten että lehtien sivumääriä on supistettu. Helsingin Sanomat kertoi 11.3., että se supistaa viikonloppunumeroiden kokoa, ja Nyt-liite korvataan väliaikaisesti pienemmällä Tv-viikolla.

UPM:n lakossa on saatu aikaan ensimmäinen sovintoesitys, mutta Paperiliitto vaatii että kaikkien toimialojen ratkaisut pitää käsitellä samalla kertaa. Niitä neuvotellaan tälläkin viikolla, mutta vaikka sopu syntyisi, kestää aikansa ennen kuin UPM:n sanomalehtipaperia tulee taas koneesta.

Share: